Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
CANNABIS-FORSØK: Over tusen dansker har fått utskrevet resept på medisinsk cannabis det siste året, etter innføringen av et forsøksprosjekt. Foto: Getty Images

Kraftig økning i danskenes bruk av medisinsk cannabis

På ett år er bruken av medisinsk cannabis i Danmark tredoblet.

Publisert: 2019-07-18 — 09.18
Denne artikkelen er over to år gammel.

Det ble utskrevet resepter på medisinsk cannabis til 1.765 dansker i første kvartal i 2019. Det er en økning på mer enn 300 prosent siden Danmark innførte en ny forsøksordning for medisinsk cannabis i januar i fjor. Det skriver danske DR, som siterer det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Scleroseforeningen mener det er gledelig at flere får utskrevet resepter innen forsøksordningen. Både Lægeforeningen og en smerteforsker er derimot bekymret for mangel på kunnskap om effekter på lengre sikt.

– Dette er utviklingen vi har forutsett og advart mot. Det er ikke evidens som viser at cannabis hjelper mot kroniske smerter. Faktisk er det langt flere som får bivirkninger enn positiv effekt, sier professor Lars Ahrendt-Nielsen som leder smerteforskningssenteret ved Aalborg Universitet til nyhetsbyrået.

Får tilgang til tidligere ulovlige produkter

Den danske forsøksordningen gir danske leger muligheten til å skrive ut en ny type cannabisprodukter, som tidligere har vært ulovlige i Danmark. Formålet med forsøksordningen er å forsøke medisinsk cannabis dersom pasienten ikke har hatt nytte av godkjent medisin, skriver Lægemiddelstyrelsen på sine nettsider.

Legene kan skrive ut medisinsk cannabis til pasienter med smertefulle spasmer på grunn av multippel sklerose (MS) eller ryggmargsskade og kvalme etter kjemoterapi, samt nevropatiske smerter, det vil si smerter på grunn av sykdom i hjerne, ryggmarg eller nerver.

Legen tar det fulle ansvar

Ordningen er 4-årig og skal gi et bedre grunnlag for å vurdere bruken av medisinsk cannabis.

Siden produktene ikke er godkjente legemidler, finnes det ikke pakningsvedlegg og produktene er som regel ikke testet ut i kliniske forsøk. Det er legen som tar det fulle ansvar for ordinasjonen, for eksempel dosering for hver enkelt pasient.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!