Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
STOR STUDIE: Over 36 000 barn er inkludert i studien som bygger på data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og Medisinsk fødselsregister. Foto: Getty Images

Studie: Gravides medisinbruk påvirker ikke førskolebarns atferd

En ny norsk studie finner ingen sammenheng mellom atferdsproblemer hos barn og mødrenes bruk av angst- og sovemedisin i svangerskapet.

Publisert: 2019-07-04 — 09.00

Rundt seks av ti gravide kvinner bruker en eller flere reseptbelagte medisiner i løpet av svangerskapet.

Nå har forskere ved Universitetet i Oslo sett på sammenhengen mellom mors bruk av angstdempende medisin og sovemedisin.

– Dette er den første studien på benzodizepiner og atferdsproblemer hos barn som følger barna over så lang tid, sier Lene Maria Sundbakk, doktorgradsstipendiat ved Farmasøytisk institutt og førsteforfatter på en artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet PLOS ONE.

Studien viser at mors bruk av disse medisinene ikke påvirket atferdsproblemer hos de fem år gamle barna. Over 36 000 barn er inkludert i studien som bygger på data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og Medisinsk fødselsregister.

– Funnene våre er beroligende for kvinner trenger disse medisinene, men det er viktig å påpeke at det trengs mer forskning på andre eventuelle effekter som for eksempel for tidlig fødsel og medfødte misdannelser.

– Utelates

– Gravide utelates fra randomiserte, kontrollerte studier på grunn av etiske problemer. Da er det en stor fordel at vi kan bruke undersøkelser som Den norske mor, far og barn-undersøkelsen og se på hvordan det har gått med barna hvor mødrene brukte medisiner retrospektivt, sier Sundbakk, som tilhører forskningsgruppen PharmaSafe, som tidligere blant annet har sett på effekter av på bruk av paracetamol og triptaner i svangerskapet.

– Gravide kvinner har behov for trygge medisiner på lik linje med andre. Det er viktig at det finnes forskning som kvinnene kan ta utgangspunkt i når de for eksempel skal avgjøre om de skal bruke eller ikke bruke medisiner under en graviditet, og for at de skal føle seg trygge på at medisinene ikke skader fosteret, sier Sundbakk.

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!