Palliasjon må samles gjennom gode grunnleggende tjenester

Dersom palliative tjenester skal fungere 24 timer i døgnet i 365 dager i året, trenger vi å sikre at sykehusene og kommunene rustes til å levere dette.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Ketil Størdal

Innlegg: Ketil Størdal, leder av Norsk barnelegeforening
Kirsti Egge Haugstad, leder av Barnesykepleierforbundet
Anja Lee, barnelege ved OUS
Vigdis Ziener, seksjonsleder ved Avansert hjemmesykehus, OUS
Anette Winger, leder for Videreutdanning i barnepalliasjon ved OsloMet – storbyuniversitetet

I ET INNLEGG i Dagens Medisin, skrevet av Fremskrittspartiets Silje Hjemdal, merker vi oss at «barnehospice bare er en liten del» i palliative tjenester for barn. Der er vi helt på linje. Vi mener at grunnleggende barnepalliasjon som når alle barn som trenger det, må komme på plass – først.

Kirsti Egge Haugstad

Samtidig benyttes spalteplassen til å framsnakke egen handlekraft for å bygge hospice i Kristiansand. Dersom Hjemdal på vegne av egen regjering kan love at barnepalliasjon også vil bli prioritert i helseforetakene, er det løfterikt. Helse Sør-Øst starter i løpet av 2019, mens de andre helseregionene henger etter.

Les også: Stopp profesjonskampen!

SYMBOLPOLITIKK. Vi tror helsepolitikere er opptatt av et likeverdig tilbud, uavhengig av bosted. Skal palliative tjenester fungere 365 dager i året, 24 timer i døgnet, trenger vi å sikre at sykehusene og kommunene rustes til å levere dette. Vi er bekymret for at noen millioner skal forhandles inn i statsbudsjettet på et enkelttiltak. Dette fremstår som symbolpolitikk egnet for festtaler.

Hjemdal viser til en Norsk offentlig utredning (NOU) om palliasjon. Det hun selvsagt unnlater å kommentere, er at denne NOU-en og Helsedirektoratets utredning klart går imot å prioritere barnehospice i en tidlig fase.

RESSURSER. Vi synes det er oppsiktsvekkende dersom regjeringen går på tvers av fagmiljøet her. Dette trenger en god begrunnelse.

Det er oppsiktsvekkende dersom regjeringen går på tvers av fagmiljøet, som i NOU-en om palliasjon klart går imot å prioritere barnehospice i en tidlig fase

Prioritering er en lite populær øvelse. Dersom tilgangen på fagfolk og penger er ubegrenset, må det gjerne bygges barnehospice. Vår erfaring tilsier at det er begrenset med ressurser til nye tiltak i helsevesenet. Poenget vårt er dette: Grunnmuren må på plass før murpussen.

Les også: Hvordan skal barn best få leve?

EN SAMLET TJENESTE. Vi tror både politikere, Foreningen For Barnepalliasjon – og vi som er faggrupper – ønsker å sette pasientens og familiens behov i sentrum. Vi ser frem til at palliasjon blir samlet gjennom gode grunnleggende tjenester, med bygging av kompetanse der engasjerte folk allerede finnes.

Slik kan barn over hele landet få god og sammenhengende palliasjon, også utenfor Frp-representanten Silje Hjemdals egen valgkrets.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS