VEKKER INTERNASJONAL OPPSIKT: Det nye sykehuset skal stå klart i 2023. Foto: Nordic- office of Architecture

Kåret til «verdens beste digitale byggeprosjekt»

Byggingen av det nye sykehuset på Ullandhaug skal starte våren 2019, men allerede nå høster sykehuset priser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Under verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen ble Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) tirsdag kveld kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt. Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som deler ut prisen.

Stavanger Universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter. Den årlige konferansen samler over 10.000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager for å lære av de beste internasjonale prosjektene.  

PRISUTDELING: Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI tok imot prisen i Las Vegas. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

En liten delegasjon fra konsulent- og arkitektselsakpene Cowi og Nordic – Office of Architecture tok imot prisen i Las Vegas.

3D-studio
– Vi er veldig stolte av alle involverte i dette prosjektet. Her er vi med på å løfte en hel bransje og vise at Norge ligger i spissen hva gjelder fremtidens byggemåte. Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot hos alle parter. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic – Office of Architecture.

Fakta om SUS2023

Kostnadsramme: ca 8,4 milliarder kroner  105.000 m² på UllandhaugByggestart våren 2019  Innflytting i 2023  Alle somatiske sengepasienter og akuttpasienter samt nødvendige støttefunksjoner flyttes  Enerom med bad til alle (ca 640 sengerom er planlagt)

SUS-prosjektet vant på grunn av sine digitale løsninger som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen.

Involverer helsepersonell
Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, Johanson.

– Vi har som visjon å kunne bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man bare kan løfte inn og koble sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, uttaler Johanson i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS