Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
GA BESKJED: – Vi kan ikke forvente at ungdom skal oppsøke voksne på støvete kontorer i BUP, PPT og barnevernet, var den klare beskjeden til helseministeren fra Helsesista Tale Maria Krohn Engvik under Ehin-konferansen mandag. Foto: Line Gaare Paulsen/IKT Norge

Suksessgründere ga helseministeren IT-råd

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik, og helsedata-ekspert John D.Halamka, var blant dem som ga helseministeren råd om innovasjon og e-helse.

Publisert: 2018-11-13 — 12.44

OSLO SPEKTRUM (Dagens Medisin): Helsesista Tale Maria Krohn Engvik, kjent for suksessen med sin Snapchat-konto med råd til ungdom om seksualitet og psykisk helse, ga klare råd til helseministeren under åpningen av EHIN2018 tirsdag:

– Må bygge chattetjenester raskere
– Jeg startet som ansatt i Oslo kommune og opplevde å bli holdt tilbake. For å klare å utvikle Helsesista måtte jeg slutte i jobben og starte privat.

Hun forklarte at hun har lykkes fordi prosjektet er «ekte» og fordi hun møter ungdommene der de er.

– Om det er ansikt til ansikt eller på nett, så må vi møte dem på samme måte. Om Snapchat forsvinner i morgen så må vi flytte etter dem til den plattformen de går til, sa hun.

– Vi kan ikke forvente at ungdom skal oppsøke voksne på støvete kontorer i BUP, PPT og barnevernet. Vi må få et tverrfaglig samarbeid, og bygge chattetjenester raskere. Her kan barn og ungdom øve på å fortelle om ting, fordi det for overgrepsutsatte barn er vanskelig å skulle ringe alarmtelefoner eller politiet og skulle uttale ting som er vanskelige, sa Thron Engvik.

– Kommunene må få frihet
Karen Dolva er medgründer av teknologiselskapet No Isolation. Selskapet står blant annet bak roboten AV1, som hjelper barn og unge med langtidssykdom å være tilstede på skolen uten å være fysisk tilstede.

I Norge er innovasjon veldig ildsjeldrevet
Karen Dolva, gründer

Dolva undrestreket til helseministeren at innovatører og grundere også selv har et ansvar for å løfte frem egen agenda.

– Vi må vise frem hva vi gjør også, det er umulig at de på toppen får med seg alt. Men, sa hun til Høie:

– Vi må forsøke å gi kommunene frihet. De kommunene som opplever seg frie, tar lettere i bruk vår teknologi.

– Vil du si at det skjer en kulturell endring vi må være mer åpne for, spurte Bent Høie, som for anledningen hadde fått en intervjurolle.

Andre land lager regnestykker
– Kanskje, vi selger nå roboter i 13 land, mest i Storbritannia og Nederland. De ser på regnestykket, der de regner på hvor mye et barn som faller ut av skolen faktisk koster. De tror at dette betaler seg, det har vi ikke møtt i Norge. Her er det veldig ildsjeldrevet, men da er det også vanskelig for sånne som oss og komme seg frem, og å bygge en bedrift, svarte Dolva.

Mener nedskjæringer stopper innovasjon
Svenske Fabian Bolin, leder og medgrunnlegger av WarOnCancer, som blant annet utvikler en ny portal; et nytt sosialt nettverk for kreftoverlevere og pårørende, fikk ideen da han selv var kreftsyk.

– Vi tror på samhandling, men ideen med «samskaping» synes å være fremmed for helsepersonell. De sier for eksempel at vår portal kan avtale helsetjenesten, men når vi inviterer til samarbeid om utvikling av produktene, så faller det liksom fra hverandre.

– Fra politikerhold kan man legge mer press på viljen til slike løsninger. For det er mange innovasjonsmennesker i helsesektoren, men det er nedskjæringer og folk orker ikke ta til seg ny teknologi. Det er alarmerende, for da stopper det. Vi må skape incitament for innovasjon, for hvorfor skal en sykepleier jobber med innovasjon om vedkommende ikke får noe for det, spurte Bolin.

– Bra samarbeid med det offentlige
Fredrik Gulowsen, kjent fra flere start-ups, fortalte om NYBY-prosjektet, som ønsker å endre organiseringen av offentlige tjenester: Sammen med flere norske kommuner, ideelle organisasjoner og aktører i næringslivet utvikler NYBY en helt ny type digital plattform som muliggjør selvorganiserende team, mobilisering av flere ressurser og sømløst samarbeid på tvers av offentlig, privat og frivillig sektor.

Gulowsen fortalte at han opplever samarbeidet med offentlig sektor som bra:

John D.Halamka mener IT-prosjekter feiler fordi de er for topptunge. Foto: Ard Jongsma, Still Words Photography

– Vi vil gjerne redusere myten om at det offentlige er vanskelig å samarbeide med. Hvis man skal løse store samarbeidsutfordringer i Norden, så må man jobbe sammen med det offentlige.


– Må gi politisk vern til innovasjonsprosjekter som feiler

– Jeg sa til den norske helseministeren at man ikke kan endre noe for endringens skyld, man må gi interessenter, stakeholderne, en grunn til å endre; Vi må gi leger og sykehus klare retningslinjer og insentiver - og det må få følger dersom de ikke følger dem.

Det sa John D.Halamka, opprinnnelig akuttlege som nå reiser verden rundt for å gi råd om deling av pasientdata. Halamka, var blant annet rådgiver for Obama-administrasjonen.  

Halamka mener årsaken til at så mange IT-prosjekter i helse feiler, er at de er for topptungt ledet.

Og han mener de innovative prosjektene må bli politisk vernet om de feiler:

– Det er viktig å tåle at noe går feil i disse prosjektene. Og empati er viktig:  Tenk på hva en kliniker opplever hver dag. I USA har vi én advokat for hver 200 person. Tenk på hva legene risikerer om de gjør feil, sa Halamka.

Han konkluderte videre:

– I fremtiden behandles ingen på sykehus, de får behandling hjemme, og via telefon.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!