Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FÅR INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Bjarne Hansen og Gerd Kvale fotografert utenfr Kronstad distriktspsykiatriske senter (DPS) i Bergen da Dagens Medisin intervjuet dem i 2016. Nå er de to blant de mest innflytelsesrike menneskene innenfor helsevesenet i 2018, ifølge Time Magazine. Arkivfoto: Silje Robinson

Norske psykologer på Time Magazine sin liste over de 50 mest innflytelsesrike innenfor helse

– Fantastisk, sier psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved Haukeland universitetssjukehus.

Publisert: 2018-10-18 — 14.55

Den prestisjetunge amerikanske avisen Time Magazine har valgt ut 50 personer fra hele verden som de mener har hatt størst innflytelse på helsesektoren i USA i 2018. På listen er fremtredende leger, forskere, økonomer, teknologer og politiske ledere.

Det er redaktører og journalister i Time Magazine som har nominert personer som «signifikant har endret det amerikanske helsevesenet» dette året, og kandidatene er deretter evaluert ut fra originalitet, kvalitet og innflytelse.

På listen, i selskap med blant annet Bill og Melinda Gates, finner man også de norske psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen i Bergen. Sammen har de utviklet et konsentrert format for behandling av Obsessive Compulsive Disorder (OCD), som Dagens Medisin har omtalt en rekke ganger.

Fire dagers behandling
Behandlingen går ut på at pasientene i løpet av fire sammenhengende dager skal gjennom behandlingen som skal gjøre dem fri fra tvangslidelsen. Med inspirasjon fra Norge har flere klinikker i USA tatt i bruk intensive behandlingsopplegg mot angst og andre psykiske lidelser, slik New York Times nylig skrev.

For få dager siden fikk professor Gerd Kvale og psykolog Bjarne Hansen ved Haukeland universitetssjukehus vite at de var plukket ut på listen til Time Magazine.

– Det er fantastisk at noen fra Norge i det hele tatt får være med, og at det er innenfor psykiatri. Det er et fantastisk løft for psykiatrien og tenkningen rundt det å kunne bli bra av en psykisk lidelse. Dette handler om å levere helsetjenester på en måte som øker sannsynligheten for at folk kommer seg ut av dette og får livet sitt tilbake, sier Gerd Kvale til Dagens Medisin.

1200 behandlet
Hittil har om lag 1200 pasienter med OCD gjennomgått behandlingen. 90 prosent kan vente relevant og signifikant bedring etter de fire dagene, og fire år senere er nesten 70 prosent kvitt lidelsen. Det viser en studie som forskerne publiserte i Cognitive Behaviour Therapy i august. Det er også svært få som faller fra behandlingen.

«Kvale og Hansens banebrytende modell for konsentrert terapi, som forskere nå tester for panikkforstyrrelser og sosial angst, har spredd seg til Island og Sverige og vil snart komme til en privatklinikk i Houston», skriver Time Magazine i sin begrunnelse for utmerkelsen.

– Imponerende
I Bergen gleder sykehusdirektør Eivind Hansen seg over utmerkelsen.

– Her på Haukeland er vi stolte over å ha så flotte medarbeidere i vår arbeidsstokk, og vi er glade på vegne av pasientene som får dette. Den energien som Gerd og Bjarne legger for dagen er fantastisk, og jeg er imponert over det de får til. Jeg er glad for at dette ikke bare er en juvel vi har her i Bergen, men at de deler metoden i Norge og også internasjonalt, sier Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen HF.

Han roser også de mange medarbeiderne som støtter opp under det arbeidet som Kvale og Hansen leder.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!