Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
TESTER PASIENTER UNDER 60 ÅR: I Norge er man pålagt å teste alle tarmkreftpasienter under 60 år for Lynch syndrom, sier overlege Christian Kersten, som er tilstede på årets ASCO-kongress i Chicago.

Flere nye kreftformer knyttes til Lynch syndrom

Forskere har analysert prøver fra mer enn 15.000 svulster fra pasienter med 50 ulike former for avansert kreft.

Publisert: 2018-06-02 — 21.36
Denne artikkelen er over fire år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En studie på 15.000 svulstprøver viser at pasienter med svulster som har høye nivåer av MSI H -  en markør som assosieres med et stort antall genetiske mutasjoner i svulsten - har større sannsynlighet for å ha Lynch syndrom.

Studien er løftet frem av ASCO, og ble presentert lørdag på kreftkongressen i Chicago.

MSI indikerer feil i gen-reparasjonssystemet.

To til fem prosent av alle pasienter med tykk- og endetarmskreft kan ha Lynch syndrom, ifølge Helsedirektoratet.

Forfatterne av studien mener nå at alle pasienter med MSI-H-svulster skal testes for Lynch syndrom, uansett hvilken krefttype de har.

Overlege og onkolog ved Sørlandet sykehus, Christian Kersten, som er til stede i Chicago peker på at det er snakk om en liten gruppe pasienter.

– I Norge er vi pålagt å teste alle tarmkreftpasienter under 60 år for Lynch syndrom, sier Kersten

– Det er imidlertid viktig, når det gjelder unge pasienter med Lynch syndrom, at man ikke kun tenker på de organene man «har ansvar for», men at de må følges opp bredere, sier han.

De vanligste kreftsykdommene som hittil er assosiert med Lynch er tarmkreft og gynekologisk kreft. Men pasienter med syndromet har høyere risiko for å utvikle også andre krefttyper. Og forskerne, fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, fant at Lynch syndrom knyttes til flere kreftformer enn det man tidligere har trodd.

I fjor godkjente de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) en immunterapi, pembroluzimab, til bruk for alle metastatiske MSI-H-svulster, uansett type.

I USA er nå bruken av MSI-testing av svulster anbefalt fra et nettverk av de store kreft-sykehusene (NCCN) for å identifisere pasienter som kan ha stor nytte av denne immunterapien.

Christian Kersten oppgir at han ikke har noen interessekonflikter knyttet til denne saken.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • annk 03.06.2018 11.58.41

  Men dette er vel ikke akkurat ny kunnskap? At Lynch er relatert til flere kreftformer står jo i skrivet fra med.genetikk. Andre land har laget informasjonsvideo og interesse organisasjoner som sprer kunnskap om Lynch, og der er jo hele gastro systemet, inkludert hjerne, hud, gyn, føflekk og prostata inkludert som økt risiko for å få kreft med Lynch syndrom. Med denne nye kunnskapen som det blir beskrevet i artikkelen ; kan en som pasient nå både forvente og kreve mer og tettere oppfølging ved Lynch syndrom her i Norge? For utad virker det som oppfølging og kunnskap er mye bedre som for eksempel i USA enn her desverre.

 • amoo 23.06.2018 14.24.19

  Riktig! Urinveiene og nyrene er også utsatt. Jeg har Lynch syndrome og har mistet flere veldig nære og ikke så nære familiemedlemmer pga. Lynch - riktignok før vi visste om genfeilen. Det er livmor/eggstokk-, tykktarm-, urinledere og nyrekreft, hudkreft (usikker Lynch) og magekreft. Jeg ble tilbudt gentesting etter brystkreft i 2008, pga. mye kreftsykdom i familien. Har ikke BRCAI/II, men ble tilbudt videre gentesting mtp. genfeil ifm. flere krefttyper i familien. En bror som har gjennomgått tykktarmkreft - og overlevd, sa seg villig til å la seg genteste. Slik ble det oppdaget hos meg, dvs. gentesting og påfølgende utredning som følge av påvist Lynch syndrome. Jeg ble operert for tykktarmkreft i 2016, er til mange oppfølginger hvert halvår i 5 år, og årlig koloskopi resten av livet. Som følge av at min far ble operert for tykktarmkreft, og flere år senere fikk magekreft - og døde av det, blir jeg heldigvis også sjekket ca. årlig med gastroskopi. Dessverre har jeg videreført genfeilen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!