Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
OVERVEKT: Rapporten viser blant annet at det å jevnlig innta sukkerholdig drikke øker kreftrisikoen, fordi det forårsaker vektøkning. Foto: Gettyimages

Overvekt og fedme risikofaktor for 12 typer kreft

Overvekt og fedme har bidratt til kreftepidemien i større grad enn man tidligere har trodd, viser en ny rapport fra World Cancer Rearch Fund.

Publisert: 2018-05-24 — 13.00 (Oppdatert: 2018-05-24 — 13.01)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Overvekt eller fedme er årsak til minst 12 typer kreft.

Det er fem flere enn World Cancer Research Fund (WCRF) fant for ti år siden.

Det viser en ny rapport som blir publisert i dag av WCRF i Wien, under den 25. European Congress on Obesity – Diet, Nutrition, Psysical Activity and Cancer: a Global Perspective.

Har sittet i gruppen
– Det nye i denne rapporten er at den viser at både overvekt og fedme er risikofaktorer som har bidratt til kreftepidemien vi ser. 1 av 3 får kreft i Norge, sier Inger Thune ved Kreftsenteret, Oslo universitetssykehus.

Thune har sittet i den internasjonale gruppen som har arbeidet med rapporten. Dette er den tredje rapporten fra WCRF's Continuous Update Project (CUP).

– Rapporten er basert på studier som inkluderer 17 kreftformer. 51 millioner mennesker har vært involvert i studiene, og 3,5 millioner av dem har fått en kreftdiagnose, sier Thune.

Anbefalinger
På bakgrunn av rapporten har WCRF laget noen evidensbaserte anbefalinger, som ligger ute på nettsiden www.wcrf-uk.org/10ways

Rapporten viser blant annet at det å jevnlig innta sukkerholdig drikke øker kreftrisikoen, fordi det forårsaker vektøkning.

Å være fysisk aktiv kan bidra til å beskytte mot kreft, og også hjelpe folk med å holde en sunn vekt.

Livslang innsats
Dr Giota Mitrou i WCRF sier i en pressemelding:
"Forskningen viser at det er usannsynlig at spesiell mat eller næringsstoffer er viktige enkeltfaktorer når det gjelder å beskytte mot eller forårsake kreft. Men forskjellige typer dietter og fysisk aktivitet gjennom livet kan gjøre deg mer eller mindre mottakelig for kreft. "

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Psykolog 31.05.2018 17.54.54

  Det er etablert forskning på kronisk stress som en av årsakene til fedme, der cortisol (vedvarende) er synderen. Tilleggsfaktorer er overspising av feil mat, i hovedsak sukker, og for lite fysisk aktivitet.

 • Aage Hegge Hansen 29.05.2018 19.51.27

  Jeg har samme innvending som tidligere til disse livsstilsstudiene: Det er umulig å si noe vettug om sammenhenger så lenge en av de aller viktigste risikofaktorene i dag, parfyme-/dufteksponering, ikke er med i undersøkelsene.

 • pst 26.05.2018 14.23.16

  Og fedme, hva er årsaken til dette? Kun for stort matinntak/energiinntak eller og "trigging" fra ulike miljøgifter?

 • Mette 27.05.2018 10.31.23

  I all hovedsak kalorioverskudd, enkelte tilfeller av iatrogen eller endokrin årsak i bunn. Så da vet du det. Fettvev må produseres fra hydrokarboner og kroppen stjeler ikke energirikt vev som trengs til daglig funksjon til fordel for energilagring, fett lages fra ett relativt overskudd. Med det omfang og helsemessige/økonomiske følger av overvekt er det store incentiver for å finne årsak og effektiv behandling. Uspesifiserte "miljøgifter", et ganske unøyaktig begrep forøvrig, er ikke påvist påvist å være årsak i nevneverdig grad.

 • Aage Hegge Hansen 29.05.2018 19.56.29

  Det er positivt feil, Mette! Miljøgifter, særlig de organiske gassene (VVOCs og VOCs) er (epidemiologisk) mistenkt for å påvirke folkehelsen negativt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!