Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIL IKKE SAKKE NED: Helseminister Bent Høie vil ikke endre omstillingstempoet i norske sykehus. – Skal vi videreutvikle en bærekraftig helsetjeneste er vi nødt til å fortsette å løse oppgaver på nye måter, sier han.

Høie om kritikken: «Teoretisk»

Helseminister Bent Høie mener det blir feil å fremstille effekten av ABE-reformen som kutt i sykehusdriften.

Publisert: 2018-05-08 — 06.05
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Administrerende direktør i Helse Vest, Herlof Nilssen, er kritisk til at sykehusene rammes av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE) i offentlig sektor.

– Vi skulle egentlig skjermes, og noe får vi tilbakeført. Likevel ser vi at innstrammingene belaster sykehusbudsjettene på Vestlandet med 251 millioner kroner i 2018. For hele landet er tallet cirka 1,3 milliarder kroner. Dette er ganske mye penger. Det er en del vi kan effektivisere, men en god del treffer likevel rett på pasientbehandlingen, sier Nilssen til Dagens Medisin.

Avviser kritikken som teoretisk
Helseminister Bent Høie mener dette er «umulig».

– At Helse Vest kunne hatt en vekst på 251 millioner kroner blir et veldig teoretisk tall fordi forutsetningen ville vært at regjeringen hadde hatt det samme økonomiske handlingsrommet uten ABE-reformen, og det hadde vi ikke. De pengene som regjeringen samler inn gjennom ABE-reformen brukes til å finansiere regjeringens satsingsområder, og ett av satsingsområdene er nettopp sykehus. Selv etter ABE-reformen har sykehusene en vekst i økonomien, og det at man ikke får et teoretisk tall kan umulig gå utover pasientbehandlingen, sier Høie.

Helsetjenesten kommer til å være i omstilling, og det er jeg tydelig på, hvis ikke hadde jeg lurt folk.
Bent Høue, helseminister

Han peker på at sykehusene er mindre rammet av ABE-reformen er andre offentlige virksomheter, ved at om lag to tredjedeler av kuttene tilbakeføres. I flere budsjettår har samarbeidspartiene til regjeringen bidratt til å stramme inn mer enn regjeringen foreslo.

Vil ikke endre omstillingstempo
– Lytter du til advarslene fra Helse Vest-direktøren om at omstillingen går for raskt?

– Jeg er enig i at det er en betydelig omstilling i sykehusene våre, men jeg oppfatter at Nilssen er veldig tydelig på at han kan utføre oppgavene innenfor de rammene de har fått. Det er fortsatt potensiale til bedre kapasitetsutnyttelse og andre tiltak som har god økonomisk effekt, blant annet å bedre følge opp anbud på legemidler.

Høie vil ikke endre omstillingstempoet i norske sykehus til tross for tilbakemeldinger fra direktører, ansatte og tillitsvalgte om en hektisk hverdag.

– Skal vi videreutvikle en bærekraftig helsetjeneste er vi nødt til å fortsette å løse oppgaver på nye måter. Norge som samfunn må bli vant til at utfordringene ikke kan løses av mer penger alene. Helsetjenesten kommer til å være i omstilling, og det er jeg tydelig på, hvis ikke hadde jeg lurt folk.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Leder 08.05.2018 22.43.35

  Helsetjenesten må selvfølgelig utvikles og omstilles, men hvor har du mandatet til den systematiske nedbyggingen? Mer går til andre kostnader og stillinger enn pasientbehandling.

 • Lege 09.05.2018 11.35.05

  Det er viktig at Helseforetakene lønner sine ledere godt, slik at de da kan få en tilsvarende sluttpakke når de må slutte og begynne som konsulenter. De har jo så stort ansvar, og må til og med regne med å få omtalt sin inkompetanse i media!

 • Lege P 08.05.2018 13.36.15

  Til Høie: Er det teoretisk at Televerket og NSB var monopol som var ineffektive? Høyre har en ideologi som de velger å ikke forholde seg til når det gjelder helseforetak. De ikke eksisterende monopolene Hotell Sørøst og Hotell Vest, sier vel sitt. Eller vil regjerningen foreslå at hotellene skal samles i regionale foretak? Det kan jo gjøres ved at staten kjøper alle hotell eller at en eier med regjeringens støtte samler alle hotell i et monopol.

 • An 08.05.2018 09.20.32

  For somatisk spesialisthelsetjeneste har kostnaden per innbygger stått stille siden tidlig 2000-tall. Samtidig har en rekke kostnadsdrivende tiltak blitt innført, som dyre medisiner, kvalitetskrav, rapporteringer mv. Dette salderes ved å svekke pasientbehandlingen andre steder. Mens vår alminnelige kjøpekraft har økt betydelig i perioden er det omvendte tilfellet i helsetjenesten. Høie bidrar til en nedprioritering av helsetjenestene. Det vet han utmerket godt, men fordi det er en årlig vekst i kroner (som det er i alle sektorer) slipper han unna med dette tøvet. Dagens medisin burde spørre ham om ressursinnsats per innbygger justert for prisutviklingen.

 • Lege 08.05.2018 09.43.07

  Dette er jo ikke Høie sitt ansvar, men helseforetakene som skal sørge for at ikke pasienene skal få en dårligere helsetjeneste. Da må vi jobbe smartere, løpe fortere og opprette flere administrative stillinger for å kontrollere dette. Høie later fortsatt som han tror dette.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!