Just Ebbesen, direktør ved Sykehuset Østfold. Foto: Vidar Sandnes

Derfor måtte direktøren gå

Korridorpasienter, kapasitetsproblemer og Just Ebbesens lederstil har ført til stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OPPDATERING MANDAG MORGEN: Just Ebbesen trekker seg som administrerende direktør

Mandag klokken 18 var det varslet telefonmøte i styret for Sykehuset Østfold HF. Innkallingen til møtet har styremedlemmene fått på e-post i løpet av helgen. Den er kort og saken unntas offentligheten fordi den er en personalsak. Som begrunnelse vises det i innkallingen til Helseforetaksloven. 

Flink men omstridt
Dagens Medisin har de siste dagene snakket med en rekke kilder i og rundt Sykehuset Østfold. Samtlige understreker at Just Ebbesen, som har vært sykehusets direktør i ni år, har gjort en imponerende jobb.

Helseforetaksloven

§ 26a.Åpne styremøterStyremøter i foretak skal holdes for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt eller av vedtak etter annet ledd.Dersom det foreligger et reelt og saklig behov, kan styret vedta å behandle en sak for lukkede dører i følgende tilfeller:1.Av hensyn til personvernet. Personalsaker skal alltid behandles for lukkede dører. Vurderingen av om møtet eller deler av møtet skal foregå for lukkede dører, skal gjøres på møtetidspunktet.

Han har ledet sykehuset over i et nytt, fremtidsrettet bygg på Kalnes med stor gjennomføringskraft, sier flere. Samtidig beskrives han som en tydelig og direkte leder. Han er derimot ikke så god på samarbeid og dialog.   

Den siste tiden har sykehuset slitt med korridorpasienter, og enkelte avdelinger har store kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør.  

Styret gikk imot
Det toppet seg på styremøte 9. april. Da gikk et enstemmig styre imot anbefalingene fra administrasjonen og sykehusdirektøren i saken om overføring av ansvar for pasienter fra Akershus til Østfold. Helt konkret handler det om at ansvaret for spesialisthelsetjenester for befolkningen i Vestby, skal overføres fra Ahus til Sykehuset Østfold HF. Det skulle etter planen skje 2. mai 2018. Styret valgte å utsette overføringen av pasienter i somatiske avdelinger til september, mens pasienter i psykisk helsevern overføres som planlagt.  

Styret hadde ikke tillitt til forsikringene fra Ebbesen om at Sykehuset Østfold kunne håndtere enda flere pasienter nå.

Svarer ikke
Styreleder Marianne Fålun ved Sykehuset Østfold svarer søndag ikke på henvendelser fra Dagens Medisin. Det gjør heller ikke direktør Just Ebbesen. I morgen møtes de to og resten av styret for å diskutere om Ebbesen skal fortsette som sykehusdirektør eller ikke.

Powered by Labrador CMS