Vi trenger en nordisk komité for etisk godkjenning

Vi håper at Nordisk råd kan være en pådriver for å få på plass en felles nordisk komité for etisk godkjenning av kliniske studier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Marianne Synnes, stortingsrepresentant (H) og medlem av Kunnskaps- og kulturkomitéen i Nordisk Råd
Bente Stein Mathisen, stortingsrepresentant (H) og leder av Velferdskomitéen i Nordisk Råd

BEDRE SAMARBEID om kliniske studier i de nordiske landene har i flere år vært på agendaen i Nordisk ministerråd, og prosjektet Nordic Trial Alliance (NTA) ble etablert med det formål å gjøre Norden mer attraktivt for slike studier.

Ideen om en felles etisk komité for godkjenning av kliniske studier har tidligere vært opptil diskusjon, men er ennå ikke etablert. Da problemstillingen ble drøftet i 2015, støttet både de norske regionale komiteene og den nasjonale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK og NEM) forslaget om en felles, nordisk komité.

NY RUNDE. Nå ønsker vi igjen å løfte forslaget politisk gjennom Nordisk Råd, og vil fremme et felles forslag både i Kunnskap- og kulturkomitéen og i Velferdskomitéen.

De nordiske landene er allerede gode på kliniske studier, men blir hver for seg oftest for små til å tiltrekke seg legemiddelstudier. Den globale konkurransen blir for sterk. Men samlet sett har Norden 27 millioner innbyggere, og vil derved representere et stort nok marked til å være attraktive. I tillegg har de nordiske landene god infrastruktur for forskning og tilgang på et høyt antall helseregistre og biobanker, som gir unike muligheter til å følge effektene av ulike medikamenter.

EN PÅDRIVER? I Norge kan en økning i antall kliniske studier og utprøving av nye legemidler, sammen med satsingen på persontilpasset medisin og bedre tilgjengelighet til helseregistrene, bidra til en kvalitetsheving i behandlingstilbudet. For pasientene kan felles nordiske legemiddelstudier bety at de får tilbud om medisiner som ennå ikke er ordinært tilgjengelige. Det vil bety mye for den enkelte, og spesielt for pasienter med sjeldne sykdommer.

Vi håper derfor at våre nordiske kolleger også ser viktigheten av at dette kommer på plass, og at Nordisk råd kan være en pådriver for å få på plass en felles nordisk komité for etisk godkjenning av kliniske studier.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS