Lars Vorland, Helse Nord-direktør. Foto: Lasse Moe

Helse Nord-direktøren støtter Ingebrigtsens avgjørelse om å gå

Etter et møte med Lars Vorland, fikk Ingebrigtsen høre styrets syn på saken. Da trakk han seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det forteller Helse Nord-direktør Lars Vorland til Dagens Medisin.
Les mer: UNN-direktør Tor Ingebrigtsen står bak truslene mot Marianne Telle

Han forteller videre at UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, etter å ha blitt framlagt Helse Nord-styrets og Helse Nord-direktørens syn på truslene, valgte å gå av.

Vorland bekrefter også Marianne Telles uttalelser om hvordan hun reagerte på truslene som ble framsagt på telefon av Ingebrigtsen mandag den 11.desember i fjor. Telle fortalte onsdag at hun ble svært redd av truslene.
– Marianne Telle ringte meg like etter samtalen med Tor den 11.desember. Jeg var på Gardermoen da. Det var heldigvis en stund til flyet skulle gå. Det er riktig som hun sier at jeg brukte tid på å roe henne ned. Hun var tydelig svært opprørt. Så det gjaldt å roe henne ned. Hun hadde det ikke godt, sier Vorland.

– Anbefalte du henne å politianmelde truslene?

– Ikke der og da, jeg måtte roe henne ned, og jeg skulle treffe henne dagen etterpå.

Tilbød juridisk hjelp

– Har du på noe tidspunkt anbefalt henne å anmelde?
– Da vi snakket om dette i styret så var dette oppe. Så sa jeg, at dersom det ble aktuelt så kunne hun bruke vår foretaksadvokat som rådgiver, det fikk hun tilbud om.

– Har du bedt henne avstå fra å anmelde saken?

– Jeg var ikke med på samtalen hun hadde med juristen, og jeg har ikke bedt henne å avstå fra det.

– Ingebrigtsen har fremstilt det slik at han går av frivillig, er det riktig?

– Både, óg.

 – Jeg gjorde en avtale om å snakke med ham etter juleferien. 16.januar, for øvrig den dagen da Høie holdt sykehustalen. Da var også vårt gamle styre samlet for siste gang. Da hadde vi en styresamling om morgenen og diskuterte hva som var blitt gjort i saken.

– Styret synes det var riktig at saken ikke ble anmeldt men de mente truslene var så alvorlige at dette burde få konsekvenser for ham. De spurte så meg om jeg kunne ta dette med Tor. Jeg la så dette fram for Tor i et møte på hans kontor i Tromsø. Det var et veldig ordentlig møte, der han la frem sitt syn, og jeg la frem styrets - og mitt - syn, sier Vorland videre.

 – Da trakk han selv konklusjonen om å trekke seg. Jeg sa da til ham at jeg var enig i den konklusjonen. Han har gjort en formidabel jobb som sykehusdirektør, men jeg synes avgjørelsen var rett.

Hemmelig avtale
– Synes du det er riktig at han får sitte i oppsigelsestiden?

– Det er UNN-styrets sak.
– Mener du personlig at hun burde politianmeldt dette?

– Jeg synes det var greit slik det ble gjort. Det er et alvorlig skritt men det er greit.
Tor Ingebrigtsen har sagt at han og Marianne Telle inngikk en «konfidensialitetsavtale», rundt offentliggjøring av truslene. Telle sier det var en avtale om å ikke politianmelde som ble inngått, blant annet.
– Overfor Nordlys torsdag morgen har Ingebrigtsen fokus på at han og Telle hadde inngått en «konfidensialitetsavtale»,  og at hun har brutt denne. Hva tenker du om at dette er Ingebrigtsens fokus nå?

– Det beste nå er å roe det hele ned. I en slik situasjon er det fort gjort å legge mer ved på bålet. Vi ønsket ikke denne saken i offentligheten.

– Kjenner du til om det er andre lignende episoder som knyttes til Ingebrigtsen?

– Det har versert ulike historier tidligere, det er et stort helseforetak, og jeg har alltid støttet ham.

Powered by Labrador CMS