Kjære helseminister Bent Høie!

Kandidatene fra Elte-universitetet er engasjerte og vel egnede – og klare for innsats i vårt helsevesen. At man vil kreve at de skal ta halvparten av utdanningen på nytt igjen, er horribelt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Petter Boye (69), fortsatt fastlege og sykehjemslege i psykiatri, Larvik

KJÆRE HELSEMINISTER Bent Høie! Du sitter nå på femte året med ansvaret for helsetjenesten. Jeg har arbeidet i den samme helsetjenesten i 50 år, mesteparten av tiden som allmennlege, men med ekstra mye psykiatri.

Det har skjedd en del i din periode: Mer effektive sykehus, pakkeforløp for kreft – stort sett bra ting. Mer tvilsomt er en haltende samhandlingsreform, sterkt underfinansiert, og en fastlegetjeneste som er truet av slitne leger og svært dårlig rekruttering, nå også i de store attraktive byene på Østlandet.

FRITT MARKED. På utdanningsfeltet skjer det lite, og en del av det som skjer, går i negativ retning. Helt fra lenge før jeg søkte medisinsk utdanning i mange ulike europeiske land for 50 år siden, har medisinerutdanningen for Norge i stor grad unyttet kapasiteten i andre land. Dette synes å ha vært en gjennomgående bevisst politikk: Innenlands utdanningskapasitet har aldri tilfredsstilt behovene, og de senere årene har staten spart mange millioner kroner på utdanning i «lavkost»-land i Øst-Europa.

Integrering og likestilling har gått entydig i en retning: Godkjent i ett land = godkjent i hele Europa. Dette har være en villet politikk og er helt naturlig for Europa-vennlige regjeringer. Jeg har selv vært turnusveileder for nye leger i flere år, og flertallet av dem har studert ved polske universitet. Kvaliteten har vært usedvanlig høy. Det er stilt krav og gitt organisert veiledning og kursing, men det har ikke vært satt bremser på godkjenning, heller ikke for dem som ikke er norske.

Fritt arbeidsmarked er parolen, og helsevesenet tåler dette godt.

UFORSTÅELIG. Jeg skjønner ikke på noen måte hvorfor psykologistudenter fra Ungarn plutselig nektes lisensgodkjenning i Norge, som det eneste landet i Europa. De faglige argumentene som Helsedirektoratet har brukt, er for lengst grundig tilbakevist. Er det noen som ikke ønsker at det skal komme flere kandidater inn på helsemarkedet i Norge? Uansett hva som er motivet, er det svært udemokratisk.

Vi trenger utvikling og kvalitet, ikke minst engasjerte fagfolk. Psykiske helseproblemer har vært offisielt prioritert i flere år. Psykologer er helt sentrale. Det skjer en rivende utvikling og økt satsing i kommunene, noe som også inkluderer psykologer.

BAKLENGS UTVIKLING. Et samlet Storting har bedt deg rydde opp, Bent Høie. Svært lite skjer. Det er et paradoks at du, som har lansert pasientens helsevesen, lar Helsedirektoratet kjøre dette løpet – en baklengs utvikling – ved å hindre engasjerte og dyktige ungdommer som har kvalifisert seg ved ELTE-universitetet i Budapest og andre steder fra å gå inn i et yrke som norske pasienter trenger.

Jeg har selv fulgt dette på nært hold: Vært sammen med studentene, hørt på forelesninger og masterdisputas ved ELTE. De er engasjerte og vel egnede – og klare for innsats i vårt helsevesen. At man vil kreve at de skal ta halvparten av utdanningen på nytt igjen, er horribelt.

Hvis du vil beholde ditt renommé som engasjert og positiv helseminister, må du handle raskt og sørge for at ELTE-studentene får sin lisens nå – slik at de kan starte i veiledede jobber som fører til autorisasjon.

Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren har en datter som ble ferdig ved ELTE sommeren 2017. Han har vært kommunal fastlege i Larvik i 20 år og arbeidet som pleieassistent, distriktslege, kommunelege, bedriftslege, trygdelege og psykiatrilege.

Powered by Labrador CMS