Sykehusdirektør slo alarm – HOD vil se på konsekvensene av ny ordning

TV-DEBATT: – Ordningen vil være til det gode for pasientene, men vi må kanskje se på hvordan den er innrettet, sier Maria Jarhrmann Bjerke (H).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at sykehusdirektør Anders Mohn Frafjord slo alarm om konsekvensene av legemiddelendringene,  vil Helse- og omsorgsdepartementet se på eventuelle «utilsiktede konsekvenser»

 Les mer: Sykehus taper millioner - varsler kutt

 Som Dagens Medisin skriver, advarer sykehusdirektør ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo, mot konsekvensene av de nye legemiddelendringene, blant annet H-reseptordningen: Sykehusene får nå ansvar for å betale for stadig flere dyre legemidler som tidligere ble dekket av Folketrygden.

Dette, mener Frafjord, utgjør en trussel mot sykehusøkonomien fordi mange sykehus ikke får full kompensasjon for de stadig økende utgiftene til de nye medisinene.

– Dette er et skjult effektiviseringskrav, og er en kostnadsspiral som bare går oppover, sier Mohn Frafjord.

På Dagens Medisins seminar om legemiddelendringene torsdag kveld, møtte Mohn Frafjord statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til debatt.

(Se videoen øverst i saken)

Hun holder fast ved at ordningen på sikt vil være til det gode for pasientene, men medgir at man kanskje burde se på hvordan ordningen er innrettet.
– Mindre tid til pasientene
Mohn Frafjord framholder også at han mener en stadig mer omfattende byråkratisering medfører at sykehusene må bruke store ressurser på for eksempel koding, og at dette går ut over ressurser man kunne brukt på å behandle pasienter.

– Det er ikke hensikten at vi skal bruke mer tid på å kode enn på pasientene, det er fint at Mohn Frafjord varsler om dette, svarer Jahrmann Bjerke.

Powered by Labrador CMS