Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
NYTT GREP: Myndighetene vurderer å innføre sperrefrist for nye pristilbud for industrien. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Vurderer karenstid på pristilbud fra industrien

Slik håper helsemyndighetene å raskere oppnå bedre rabatter på dyre medisiner.

Publisert: 2017-12-18 — 09.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Bestillerforum, som består av fagdirektørene i de regionale helseforetakene, diskuterte nylig å ta i bruk karenstid i forhandlinger med legemiddelselskaper om innføring av legemidler.

Tre måneder i Danmark
Karenstid på pristilbud er allerede innført i Danmark. Der må legemiddelselskapene vente tre måneder med å legge frem et nytt tilbud etter først å ha fått avslag. I oktober sa danskene nei til å innføre den dyre SMA-medisinen nusinersen (Spinraza), slik også Norge har gjort. I Danmark innebærer det at legemiddelselskapet Biogen først i midten av januar kan komme med et nytt pristilbud.

Her hjemme behandlet Beslutningsforum det andre pristilbudet fra Biogen om lag seks uker etter det første avslaget, men også det ble avslått fordi prisen vurderes som for høy. Nå vurderes det å innføre karenstid på pristilbud også her.

Vil unngå mange runder
– Bakgrunnen er et ønske om at legemiddelselskapene, når de leverer tilbud, skal levere realistiske tilbud som kan bli akseptert, i stedet for hyppige tilbud med stadig små prisavslag, sier Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest og leder av Bestillerforum.

TIL VURDERNG: Baard-Christian Schem og Bestillerforum har sendt saken videre til Beslutningsforum for avgjørelse.

– Kan karenstid føre til at det tar enda lenger tid før legemidlene kan tas i bruk?

– Det er ikke sikkert. I dag ser vi at vi får flere runder der leverandørene gir noe mer rabatt. Med karenstid håper vi at vi får flere tilfeller der det første prisforslaget blir godkjent. Men dette er en sak som har flere sider og som skal behandles i Beslutningsforum, sier Schem.

Det er foreløpig ikke satt en dato for når saken skal opp i Beslutningsforum.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lars Haakon Søraas 18.12.2017 09.34.05

  Dette høres ut som en suboptimal ide, med mindre Beslutningsforum gir et mottilbud som sier hvilken pris de vil akseptere og som legemiddelselskapet når som helst i karenstiden kan velge å aksepere.

 • lege 21.12.2017 08.07.58

  lurer på hva slags mottilbud man skulle ha gitt? 50-70% av opprinnelige tilbudet da alle selgere har lagt inn en meget god avanse for å sikre sin egen profitt hvis de er i en monopol/ god markedsposisjon.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!