GRANSKNING: Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) igangsetter granskning av legemiddel brukt mot godartede svulster i livmor. Foto: Thinkstock

Gransker livmormedisin etter leverskader

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) varsler granskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

EMA iverksetter en granskning av legemiddelet Esmya (ulipristalacetat) etter fire rapporter om alvorlige leverskader. I tre av tilfellene måtte pasientene ha levertransplantasjon.

Pasienter bes kontakte lege
Esmya brukes til å behandle moderate til alvorlige symptomer på uterusmyomer, som er godartede svulster i livmoren.

EMAs komité for legemiddelsikkerhet (PRAC) har gjort en innledende vurdering av leverskadene, hvor de konkluderer med at Esmya kan være årsaken til leverskadene. Nå skal de gjøre en grundigere gjennomgang for å avgjøre om dette får konsekvenser for bruken av legemiddelet.

I mellomtiden rådes pasienter om å ta kontakt med sin lege dersom de har spørsmål eller er uroet over behandlingen.

Ikke bekymret for abortpille
Virkestoffet ulipristalacetat finnes også i nødprevensjonen ellaOne. Det er ikke rapport om tilfeller av alvorlig leverskade etter bruk av abortpillen, og det er ingen bekymringer med dette legemiddelet på nåværende tidspunkt, skriver EMA på sine nettsider.

Esmya ble godkjent i 2012, og virker ved at det modifiserer aktiviteten til progesteron. Medisinen brukes enten før en operasjonen av myomene eller til langsiktig behandling for å redusere størrelsen på myomene.

Ifølge EMA har om lag 670.000 pasienter hittil blitt behandlet med legemiddelet.

Powered by Labrador CMS