Hensiktsmessig for alle berørte parter

Konfidensielle legemiddelrabatter kan bli et vesentlig bidrag for å sikre tilgang til moderne legemidler i Norge. Det er en forutsetning for et effektivt og bærekraftig helsetjenestetilbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Jan Marcus Sverre, dr.med. og direktør, Market Access & Public Affairs, Novo Nordisk Scandinavia

SIDEN 2005 HAR en overordnet målsetting for myndighetenes legemiddelpolitikk vært lavest mulig pris på legemidler i Norge. Det synes å være betydelige forskjeller mellom Norge og øvrige europeiske land med hensyn til verdsetting av forskning og utvikling av legemidler og syn på moderne legemidler som en nødvendig innsatsfaktor for et effektivt helsevesen.

Som en følge av politikk og prioriteringer er legemiddelpriser og legemiddelutgifter som andel av totale helseutgifter i Norge blant de desidert laveste i OECD, til tross for at Norge er blant de rikeste landene i Europa.

Det blir hevdet at legemiddelindustrien i Norge ønsker konfidensielle rabatter på legemidler for å øke sin inntjening. Det er imidlertid vanskelig å se hvordan rabatter på legemidler som er finansiert av det offentlige i Norge, kan gi økt inntjening for industrien.

MULIGHETENE. Konfidensielle rabatter kan derimot utgjøre en «win-win-win» for involverte parter:

• Pasienter får tilgang til forbedret behandling med nye og effektive legemidler.

• Det norske samfunnet kan tilby flere pasienter bedre behandling – med reduserte kostnader.

• Legemiddelindustrien får mulighet til å selge legemidler på det norske markedet med forutsigbare, akseptable vilkår.

En forutsetning for en bærekraftig legemiddelindustri er en inntjening som gir tilgang til risikovillig kapital. Det muliggjør satsing på forskning og utvikling av nye medikamenter som dekker pasienters behov på en rekke sykdomsområder. Legemiddelmarkedet i Norge utgjør imidlertid kun én–to prosent av det europeiske og er dermed av svært liten betydning for legemiddelfirmaenes totale inntjening.

BETYDELIG UTFORDRING. Det norske legemiddelmarkedet eksisterer allikevel ikke isolert fra de øvrige europeiske markedene. Dersom norske offisielle legemiddelpriser (listepriser) må reduseres ytterligere til nivåer som er betydelig under resten av Europa for å sikre offentlig finansiering i Norge, representerer dette en betydelig utfordring. Det innebærer en utvikling mot økt parallelleksport av legemidler med lave priser fra Norge til Europa og/eller en prisfastsetting av legemidler i øvrige europeiske land basert på referanse til norske priser.

Det forhold at Norge, som en svært begrenset aktør på det europeiske legemiddelmarkedet og med lav betalingsvillighet for nye legemidler, legger føringer for vilkår i det øvrige 99 prosent av markedet, er ikke en bærekraftig, akseptabel utvikling fra et industriperspektiv. Det vil gjøre Norge til et mindre interessant land for forskning, klinisk utvikling og ikke minst for markedsføring av nye legemidler.

MINDRE RISIKO. Konfidensielle rabatter på legemidler som finansieres av det offentlige, gir mulighet for å opprettholde listepriser basert på det godt etablerte prisfastsettingssystemet for reseptbelagte legemidler i Norge. Det vil redusere risiko for uønsket referanseprising og parallelleksport av legemidler fra Norge.

Konfidensielle legemiddelrabatter vil dermed være et vesentlig bidrag for å sikre tilgang til moderne legemidler i Norge. Dette er en forutsetning for et effektivt og bærekraftig helsetjenestetilbud.

Interessekonflikt/disclaimer: Novo Nordisk har 90 års erfaring i forskning og utvikling av legemidler til behandling av pasienter med diabetes. Selskapet har hovedkontor i Danmark, rundt 40 000 ansatte i 75 land og markedsfører sine legemidler i over 180 land.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 17/2017

Powered by Labrador CMS