UNDERSØKER: Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Kjell Maartmann-Moe, som tidligere var fastlege, jobber med undersøkelsen som skal se på fastlegenes tidsbruk. Arkvifoto. Foto:

Slik skal helsemyndighetene kartlegge hva fastlegene bruker tiden på

– Undersøkelsen skal ikke brukes til kontroll på noen måte. Opplysningene som avgis vil ikke kunne spores tilbake til den enkelte lege, sier Helsedirektoratets  Kjell Maartmann-Moe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi har fått i oppdrag av Helse-og omsorgsdepartementet å kartlegge hvordan fastleger fordeler sin tid på ulike arbeidsoppgaver og pasientgrupper.

– Jobber når kontoret er stengt
Det forteller seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Kjell Maartmann-Moe, som tidligere var fastlege.
– Det er veldig viktig å få en felles forståelse av arbeidsomfang, og hvordan fastlegene bruker tiden på legevakt, samt i og utenfor arbeidstid. Mange leger jobber også når kontoret er stengt for pasientene, med legeerklæringer og så videre.

Han påpeker at dette ikke skal være noen løpende monitorering av fastlegene:

– Det er snakk om en punkt-undersøkelse i en avgrenset tidsperiode der vi skal spørre et utvalg fastleger om hvordan de bruker tiden sin i stort. 
– Så undersøkelsen skal ikke brukes til kontroll på noen måte. Opplysningene som avgis vil ikke kunne spores tilbake til den enkelte lege.

– Fastlegene er hardtarbeidende, og de vil også se nytten i å få dokumentert hvor mye og hvordan de jobber, og gjennom undersøkelsen bidra til et godt grunnlag for videreutvikling av fastlegeordningen og helse- og omsorgstjenestene rundt ordningen. 

– Det trenger vi for å kunne videreutvikle ordningen i riktig retning, sier han.

– Helsedirektoratet er opptatt av at fastlegeordningen er viktig og nyttig for pasientene, folk er i stor grad fornøyd med den.

– Fastlegene har fått mer å gjøre
– Vi erkjenner at oppgavemengden for fastlegene har økt, og vi vil bidra til å utvikle og styrke ordningen, slik at fastlegene kan løse eksisterende og nye oppgaver på en god måte.
Undersøkelsen skal leveres på nyåret, ifølge Maartmann-Moe.
– Positivt
Petter Brelin, som er leder av Norsk forening for allmennmedisin, er positiv til at man undersøker dette.

– Det er veldig fint at myndighetene engasjerer seg i hva vi faktisk bruker tiden på og hvor mye jobber. Vi har også vært med på å hjelpe Helsedirektoratet med å tenke rundt denne undersøkelsen, sier Brelin.

Powered by Labrador CMS