Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

159 ANBEFALINGER: OUS-lege Sigrun Halvorsen presenterte de nye retningslinjene på European Society of Cardiology i Barcelona i slutten av august.

159 ANBEFALINGER: OUS-lege Sigrun Halvorsen presenterte de nye retningslinjene på European Society of Cardiology i Barcelona i slutten av august. Foto: Målfrid Bordvik

Nye retningslinjer for akutt hjerteinfarkt

Nye retningslinjer for behandling av STEMI-infarkt understreker at trombolytisk behandling bør brukes når utblokking ikke kan utføres innen 120 minutter.

Annons:

BARCELONA/OSLO: Sigrun Halvorsen, UiO-professor og leder på hjertemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Ullevål, har deltatt i den internasjonale ekspertgruppen som har utbeidet nye retningslinjer for STEMI-hjerteinfarkt. Dette utgjør om lag 30 prosent av alle hjerteinfarktene og er den mest alvorlige formen for hjerteinfarkt, som innebærer at kransarteriene er fullstendig blokkert.

Halvorsen presenterte de nye retningslinjene på European Society of Cardiology i Barcelona i slutten av august.

– Når det gjelder akutte hjerteinfarkt er det aller viktigste å få åpnet den okkluderte arterien så fort som mulig. Primær PCI er den anbefalte behandlingen, men dersom man ikke kan få gjort det innen 120 minutter anbefales trombolytisk behandling. Dette er fortsatt et godt alternativ som man kanskje bør bruke i større grad enn man gjør i Norge i dag, sier Halvorsen.

Går for lang tid
Hun viser til at data fra Norsk Hjerteinfarktregister som viser at det ofte går for lang tid å få utført primær perkutan koronar intervensjon (PCI), altså utblokking. Da anbefales i stedet trombolyse, som vil si at medikamenter sprøytes inn i blodet for åpne blodåren, helst innen ti minutter.

– Det som også er nytt er at vi har endret tidspunktet for når vi starter klokka. Nå starter vi klokken når diagnosen stilles, i stedet for «ved første kontakt». Det er viktig å kjenne til, sier Halvorsen.

Forrige gang retningslinjene ble oppdatert var i 2012. Denne gangen er det 159 anbefalinger, fordelt etter kategorier. En sterk anbefaling er bruk av medikamentavgivende-stenter i stedet for metallstenter, til tross for at den norske NorStent-studien i fjor viste ingen forskjeller i død eller hjerteinfarkt i oppfølgingsperioden.

Tidligere hjem
Andre nyheter er at pasienter med ukompliserte hjerteinfarkt nå kan skrives ut fra sykehus etter tre dager.

– Dersom man kan arrangere god oppfølging kan man skrive ut allerede etter 72 timer, sier Halvorsen.

Videre er det klart at trombeaspirasjon, utsuging av blodproppen, ikke anbefales.

– Først ble det utført en liten studie som viste at det så ut til å være gunstig, men nå har to større studier vist at det ikke hjelper, tvert imot er det forbundet med økt risiko for hjerneslag. Derfor frarådes dette, påpeker Halvorsen.

Droppe oksygen
Hittil har det vært vanlig å gi oksygen til STEMI-pasienter som er på vei inn til sykehuset i ambulanse.

– En svensk studie fant ingen effekt av oksygen dersom pasienten har nødvendig metning. Derfor skal man ikke lenger bruke dette hvis metningen er på over 90 prosent.

Retningslinjene anbefaler også ytterligere lipidsenkende behandling for en del pasienter.

– Hvis man ikke kommer til målet med statiner må man vurdere ytterligere kolesterol-reduserende terapi. Dersom pasienten har kolesterolnivå over 1,8 mmol/l til tross for maksimal statindose, skal man vurdere ytterligere lipidsenkene behandling, sier Halvorsen.

Relaterte saker

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

DM Arena-møter