Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
CELLEPRØVER: Gjennom det norske screeningprogrammet tas det årlig cirka 400.000 celleprøver fra livmorhalsen. Arkivfoto

Screening for livmorhalskreft blir gratis i Sverige

Leder av det norske screeningprogrammet mener det trengs større studier på oppmøte i det norske programmet for å vite hva som har best effekt.

Publisert: 2017-09-20 — 11.12
KOSTBART: – Det å gjøre prøvetaking gratis antas å kunne bedre oppmøtet, men vil samtidig være svært kostbart i det norske programmet, sier Ameli Tropé, leder av det nasjonale screeningsprogrammet for livmorhalskreft i Norge. Arkivfoto

Håpet om at flere kvinner deltar i screeningprogrammet for livmorhalskreft i Sverige er bakgrunnen for at det svenske Vänsterpartiet og regjeringen er blitt enige om at screeningen fra 1. januar 2018 skal være gratis.

Kostnaden er beregnet å være cirka 141 millioner kroner i året.

I noen svenske landsting er celleprøvetaking allerede gratis, mens det nå vil gjelde alle kvinner i alderen 23-64 år, melder svenske TT/Dagens Medicin.

Utreder andre tiltak
Leder av det nasjonale screeningsprogrammet for livmorhalskreft i Norge, Ameli Tropé, sier at gratis prøvetaking har vært diskutert.

– Det å gjøre prøvetaking gratis antas å kunne bedre oppmøtet, men vil samtidig være svært kostbart i det norske programmet. Derfor er andre tiltak, som for eksempel direkte invitasjon fra fastlegen, under utredning. Hvis egenandelen skal fjernes, må det først undersøkes i studier for å se hvordan dette påvirker oppmøtet, sier Ameli Tropé til Dagens Medisin.

Anslagsvis 100 millioner
– Vi har tidligere gjort en studie av prøvetaking med bruk av tid og sted. På ett av sentrene var celleprøven gratis. Vi så at noen flere møtte til screening når det var gratis, men studien var ikke stor nok til at vi kan konkludere med at dette vil øke oppmøtet. Studien var heller ikke laget for å gi svar på dette.

Tropé sier at allerede i dag tas cirka 400.000 celleprøver i året,

– Og om vi legger til grunn at egenandelen for å ta en celleprøve er cirka 250 kroner, vil prislappen være på omtrent 100 millioner kroner årlig. Da blir det også et politisk spørsmål om dette er rett bruk av midler, kommenterer Tropé og legger til:

– En norsk studie har vist at kvinner med lavere utdanning og lavere inntekt i mindre grad møter til screeningprogrammet, så det er sannsynlig at oppmøte øker hvis tilbudet er gratis. Men det kan også være andre faktorer som avgjør, og særlig er det viktig at kvinner forstår hvorfor de skal ta celleprøve. Større studier på oppmøte i det norske programmet er nødvendig for å vite hva som har best effekt.

Kampanje
Nye beregninger fra Kreftregisteret viser at 250.000 kvinner i alderen 25-69 år ikke har tatt en slik prøve i løpet av de siste ti årene.

Oppslutningen om screeningen har økt de siste to årene, men fortsatt er det 4 av 10 kvinner som ikke tester seg regelmessig. Kreftregisteret er klare på at oppmøtet er for dårlig.

Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg ble lansert 1. september for tredje år på rad.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!