Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

CELLEPRØVER: Gjennom det norske screeningprogrammet tas det årlig cirka 400.000 celleprøver fra livmorhalsen. Arkivfoto

CELLEPRØVER: Gjennom det norske screeningprogrammet tas det årlig cirka 400.000 celleprøver fra livmorhalsen. Arkivfoto

Screening for livmorhalskreft blir gratis i Sverige

Leder av det norske screeningprogrammet mener det trengs større studier på oppmøte i det norske programmet for å vite hva som har best effekt.

Annons:
KOSTBART: – Det å gjøre prøvetaking gratis antas å kunne bedre oppmøtet, men vil samtidig være svært kostbart i det norske programmet, sier Ameli Tropé, leder av det nasjonale screeningsprogrammet for livmorhalskreft i Norge. Arkivfoto

Håpet om at flere kvinner deltar i screeningprogrammet for livmorhalskreft i Sverige er bakgrunnen for at det svenske Vänsterpartiet og regjeringen er blitt enige om at screeningen fra 1. januar 2018 skal være gratis.

Kostnaden er beregnet å være cirka 141 millioner kroner i året.

I noen svenske landsting er celleprøvetaking allerede gratis, mens det nå vil gjelde alle kvinner i alderen 23-64 år, melder svenske TT/Dagens Medicin.

Utreder andre tiltak
Leder av det nasjonale screeningsprogrammet for livmorhalskreft i Norge, Ameli Tropé, sier at gratis prøvetaking har vært diskutert.

– Det å gjøre prøvetaking gratis antas å kunne bedre oppmøtet, men vil samtidig være svært kostbart i det norske programmet. Derfor er andre tiltak, som for eksempel direkte invitasjon fra fastlegen, under utredning. Hvis egenandelen skal fjernes, må det først undersøkes i studier for å se hvordan dette påvirker oppmøtet, sier Ameli Tropé til Dagens Medisin.

Anslagsvis 100 millioner
– Vi har tidligere gjort en studie av prøvetaking med bruk av tid og sted. På ett av sentrene var celleprøven gratis. Vi så at noen flere møtte til screening når det var gratis, men studien var ikke stor nok til at vi kan konkludere med at dette vil øke oppmøtet. Studien var heller ikke laget for å gi svar på dette.

Tropé sier at allerede i dag tas cirka 400.000 celleprøver i året,

– Og om vi legger til grunn at egenandelen for å ta en celleprøve er cirka 250 kroner, vil prislappen være på omtrent 100 millioner kroner årlig. Da blir det også et politisk spørsmål om dette er rett bruk av midler, kommenterer Tropé og legger til:

– En norsk studie har vist at kvinner med lavere utdanning og lavere inntekt i mindre grad møter til screeningprogrammet, så det er sannsynlig at oppmøte øker hvis tilbudet er gratis. Men det kan også være andre faktorer som avgjør, og særlig er det viktig at kvinner forstår hvorfor de skal ta celleprøve. Større studier på oppmøte i det norske programmet er nødvendig for å vite hva som har best effekt.

Kampanje
Nye beregninger fra Kreftregisteret viser at 250.000 kvinner i alderen 25-69 år ikke har tatt en slik prøve i løpet av de siste ti årene.

Oppslutningen om screeningen har økt de siste to årene, men fortsatt er det 4 av 10 kvinner som ikke tester seg regelmessig. Kreftregisteret er klare på at oppmøtet er for dårlig.

Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg ble lansert 1. september for tredje år på rad.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Medisinsk fødselsregister

Har kartlagt fødselsdata i 50 år

FORBURKERRÅDETS UNDERSØKELSE

Slakter fastlegeundersøkelsen6

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet5

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling4

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!