Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
SMERTEFULLT: Reflukssykdom, ofte kalt brystbrann, oppstår ved at magesyre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Illustrasjon: Thinkstock

Færre tilbakefall enn antatt etter operasjon for refluks

– Trolig er kirurgi for lite brukt, særlig hos yngre og friske med store refluksplager, mener svensk forsker, som har sett på data fra alle refluks-opererte over en ni-årsperiode.

Publisert: 2017-09-15 — 08.49 (Oppdatert: 2017-09-15 — 09.06)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

For å kartlegge tilbakefall hos de som er operert for reflukssykdom, har forskere ved Karolinska Institutet fulgt alle voksne reflukspasienter som ble operert i Sverige i perioden 2005 til 2014.

Av disse 2655 hadde 17,7 prosent fått tilbakefall av refluks etter at de ble operert. Dette er ifølge pressemeldingen fra Karolinska Institutet, en lavere andel enn det som er vist i tidligere studier.

Hos de som fikk tilbakefall, ble 83,6 prosent langtidsbehandlet med legemidler, mens 16,4 prosent ble operert på nytt.  

Blant alle i studien som ble operert, fikk 4 prosent komplikasjoner – de fleste mindre alvorlige.

Ofte laparoskopisk
Refluks, også brystbrann eller halsbrann, oppstår ved at magesyre fra magesekken kommer opp i spiserøret.

Operasjon kan være et alternativ for personer som er svært plaget og som ikke får tilstrekkelig symptomlindring ved medisiner.

Kirurgi innebærer at det i det lages en ny lukkemekanisme i den nederste delen av spiserøret. En slik type operasjon gjennomføres ofte med kikkehullsteknikk (laparoskopi).

Bedre effekt hos menn
Det var vanligere med tilbakefall hos kvinner enn hos menn, og tilbakefall forekom også oftere hos eldre og blant dem med andre sykdommer i tillegg. Lavest tilbakefallsrisiko hadde friske menn under 45 år.

 – Denne typen operasjon med forholdsvis lav risiko for komplikasjoner kan være et for lite benyttet behandlingsalternativ, særlig hos unge og friske personer med alvorlig reflukssykdom, uttaler professor Jesper Lagergren, som er hovedansvarlig for studien.

Han legger til at tidligere studier som har sammenlignet medisinering og kirurgi har vist at livskvaliteten er bedre etter operasjon enn med bare legemiddelbehandling.

– Operasjon har også vist å være mer kostnadseffektivt på lang sikt, kommenterer Lagergren i pressemeldingen.

Artikkelforfatterne fant ingen forskjell i tilbakefall hos pasienter som var operert på høy-volum-sentre sammenlignet med pasienter som ble operert på sykehus som gjør færre slike operasjoner.

Studien, som er finansiert av det svenske Vetenskapsrådet, er nylig publisert i JAMA. Les hele studien her.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!