RAMMER MANGE LEGER: – Halvparten av legene er blitt truet med vold, og én av fire utsettes for fysisk vold. Når dette skjer i de fleste spesialiteter, bør legestudentene kjenne til at dette kan skje, sier lege og forsker Ingrid H. Johansen, her med overlege Lars Atle Soldal ved Bergen legevakt. Foto: Arngeir Berge Foto:

– Leger ikke mer utsatt for vold enn før

– Vi er veldig overrasket, dette var uventede funn, sier lege og forsker Ingrid H. Johansen ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En norsk undersøkelse blant leger i alle spesialiteter og på alle nivåer i helsetjenesten, finner ikke belegg for at leger var mer utsatt for trusler om vold eller for fysisk vold i 2014 enn de var i 1993.

– Leger er ikke mer utsatt for vold enn før – vi ser samme forekomst i andelen leger som har opplevd vold eller som har vært utsatt for minst én trussel. Samtidig er det færre leger som engster seg for vold, sier forsker Ingrid H. Johansen ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin til Dagens Medisin.

Studien, som nylig er publisert i BMJ Open, er et samarbeidsprosjekt med Legeforskningsinstituttet. Lege og forsker Ingrid H. Johansen er førsteforfatter av studien.

Det kan jo også være at voldshendelsene i større grad skjer mot andre helsepersonell enn leger, men det vet vi ikke noe om. forsker Ingrid H. Johansen, forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin

I 2014 hadde drøyt 76 prosent aldri blitt utsatt for fysisk vold fra pasienter eller pårørende i løpet av legekarrieren sin, mot 74,7 prosent i 1993. I 2014 hadde halvparten av legene aldri opplevd trusler om vold.

På spørsmål om legene det siste året hadde vært redd for en voldelig eller truende situasjon, svarte 95 prosent nei i 2014 mot cirka 90 prosent i 1993.

Bevissthet og rapportering
– Studien stiller spørsmål ved det alle tror, at det er blitt mer vold – noe mediene forteller om. Men vi fant ikke at dette stemmer. Vi lurer også på om tallene rapportert i mediene ikke bare viser til omfanget av trusler og vold, men snarere reflekterer at det er blitt en større bevissthet om og at flere melder fra. Det kan jo også være at voldshendelsene i større grad skjer mot andre helsepersonell enn leger, men det vet vi ikke noe om, kommenterer Johansen.

– Kan det være at voldshendelsene er blitt færre, men at hendelsene samtidig er blitt mer alvorlige?

– Det kan vi ikke si noe om i studien vår.

Bedre i psykisk helsevern
Psykisk helsevern var fortsatt den sektoren som var mest utsatt for trusler eller vold. Men andelen leger som hadde opplevd fysisk vold hadde gått signifikant ned fra 63,4 prosent i 1993 til 46,1 prosent 2014.

– Vi ser en ganske stor forandring i psykiatrien. Legene opplever riktignok å ha blitt truet i samme grad som før, men færre rapporterer at de er blitt utsatt for fysisk vold.

Artikkelforfatterne viser til flere mulige forklaringer på færre hendelser i psykiatrien, som endring i medisinering eller behandling, i bemanning eller organisering.

Inn i utdanningen
Johansen mener det viktigste med studien er dokumentasjonen på at en god del leger blir utsatt for trusler og vold.

– Halvparten av legene er blitt truet med vold, og én av fire utsettes for fysisk vold. Når dette skjer i de fleste spesialiteter, bør legestudentene kjenne til at dette kan skje. Selv om omfanget ikke tilsier at det er grunn til å gå rundt og være engstelige hele tiden, tyder funnene fra foreløpig upublisert forskning på at hendelser er verre for leger som ikke er forberedt på at dette kan skje, sier Johansen.

Én av svakhetene ved studien er at legene har rapportert om hendelser i løpet av karrieren sin, så forskerne vet ikke når hendelsene har skjedd. Det er to uavhengige utvalg som er blitt spurt i 1993 og i 2014, og intervjuene omfatter svar fra henholdsvis 2628 og 1158 leger.

Svarprosenten i begge studiene var cirka 73 prosent.

Powered by Labrador CMS