Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

LEDET STUDIEN: Paul Ridker, direktør av senteret for kardiovaskulær sykdomsforebygging ved Brigham and Womens Hospital i Boston, USA, la frem funnene fra CANTOS-studien under et såkalt hot line, late breaking-sesjon.

LEDET STUDIEN: Paul Ridker, direktør av senteret for kardiovaskulær sykdomsforebygging ved Brigham and Womens Hospital i Boston, USA, la frem funnene fra CANTOS-studien under et såkalt hot line, late breaking-sesjon. Foto: Målfrid Bordvik

Betennelsesdempende medisin kan hindre hjerteinfarkt

Det antiinflammatoriske legemiddelet canakinumab reduserer risikoen for hjertedød, viser ny studie.

Annons:

BARCELONA, DAGENS MEDISIN: En internasjonal multisenterstudie har undersøkt om man ved å dempe betennelse hos pasienter som tidligere har hatt hjerteinfarkt, kan redusere risikoen for en ny kardiovaskulær hendelse, altså hjerneslag, hjerteinfarkt eller hjertedød.

Resultater fra den såkalte CANTOS-studien ble lagt frem under European Society of Cardiology-kongressen i Barcelona, samtidig som den ble publisert i New England Journal of Medicine. Dette er en av studiene som har vakt mest oppsikt under årets konferanse.

Stor studie
10.061 pasienter med kjent åreforkalkningssykdom inngikk i studien, der alle hadde vedvarende forhøyede nivåer av betennelsesmarkøren høysensitivt C-reaktivt protein (hs-CRP).

Pasientene som fikk standardbehandling med kolesterolsenkende statiner, betablokkere og ACE-hemmere, ble også randomisert til å motta ulike doser (50 mg, 150 mg og 300 mg) med canakinumab -  eller placebo.

Canakinumab (Ilaris) er et monoklonalt antistoff som blokkerer aktiviteten av betennelsesstoffet interleukin 1-beta. Dette legemidlet brukes i dag ved inflammatoriske sykdommer som ulike  leddsykdommer.

Dempet betennelse
I denne studien fant forskerne at canakinumab, i doser på 150 eller 300 milligram, reduserte nivået av CRP som var assosiert med redusert risiko for ny kardiovaskulær hendelse med henholdsvis 15 og 14 prosent.

– For første gang har vi klart å vise at senkning av betennelse, uavhengig av kolesterol, reduserer kardiovaskulær risiko. Dette har vidtgående implikasjoner. Ved å ta i bruk en helt ny måte å behandle pasienter på, rettet mot betennelse, kan vi kanskje forbedre utfallet for visse høyrisikogrupper, sier Paul Ridker fra Brigham sykehus i Boston, som har ledet studien.

– Ny æra
Han mener funnene er prinsipielt viktige.

– I mitt liv har jeg sett tre store epoker innen forebyggende kardiologi. Først anerkjente vi betydningen av kosthold, mosjon og røykeslutt. Deretter så vi den enorme verdien av lipidsenkende stoffer som satiner. Nå åpner vi døren til en tredje æra. Det er veldig spennende, sier han.

Blant den tredjedelen av pasientgruppen som hadde kraftigst reduksjon av betennelsesnivå i kroppen, ble risikoen for hjerteinfarkt og hjertedød redusert med 27 prosent.

Reduserte krefttilfeller
Forskerne gjorde i tillegg et funn som strekker seg ut over kardiologien. Bruken av canakinumab reduserte nemlig også tilfeller av død forårsaket av kreft, og reduserte nye tilfeller av lungekreft. Effekten var uavhengig av hvilken dose pasientene fikk.

– Dataene om kreft peker på muligheter for å bremse utviklingen av visse kreftformer, men dette er utforskende funn som må bekreftes i nye studier, sier Ridker.

Relaterte saker
Ny kombinasjonsbehandling ga bedre overlevelse
Norsk studie: Aldri for sent å trene

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Stud med 30.08.2017 18.06.29

  DM: "Forskerne gjorde i tillegg et funn som strekker seg ut over kardiologien. Bruken av canakinumab reduserte nemlig også tilfeller av død forårsaket av kreft, og reduserte nye tilfeller av lungekreft." Studien: "We found a significantly higher incidence of fatal infection and sepsis with canakinumab than with placebo, as well as a reduction in platelet counts with no increase in bleeding risk." Greit å ta med hele bildet.

 • svar til stud med 30.08.2017 15.47.54

  Liker studenter som stiller kritiske spørsmål til å proppe pasientene full av medikamenter. Boken av nevrolog Dr Perlmutter (sikkert ikke likt av tradisjonelle leger da han er det man kaller Funksjonell lege/funksjonellmedisin) skriver i boken Sunn tarm Klart hode, om kroppen og inflammasjoner og også hjerte trøbbel pga inflammasjoner. Så forebygging inkl å forbedre hjertehelse og blodårer går også via endret kosthold og trening. Tar litt lenge tid men er uten bivirkninger. Det må da være bedre løsning enn dyre medisiner som helst sikkert har masse bivirkninger også.

 • Stud med 28.08.2017 15.04.32

  Hovedgrunnet er imidlertid: There was no significant difference in all-cause mortality (hazard ratio for all canakinumab doses vs. placebo). Konklusjonen er dermed enkel: dette medikamentet reduserer ikke sannsynligheten for å dø, altså er det ingen grunn til å ta medisinen. Synd for produsenten, bra for staten som da slipper å bruke penger på et medikament som ikke virker.

Nyheter fra startsiden

AVGÅTT UNN-DIREKTØR FORTSETTER MED MILLIONLØNN

Krever nye regler for sykehusledernes arbeidsavtaler6

Organisering av hjerneslagbehandlingen

– Dette er medisinsk helt vilt3

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!