LEDET STUDIEN: Paul Ridker, direktør av senteret for kardiovaskulær sykdomsforebygging ved Brigham and Womens Hospital i Boston, USA, la frem funnene fra CANTOS-studien under et såkalt hot line, late breaking-sesjon. Foto: Målfrid Bordvik

Betennelsesdempende medisin kan hindre hjerteinfarkt

Det antiinflammatoriske legemiddelet canakinumab reduserer risikoen for hjertedød, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BARCELONA, DAGENS MEDISIN: En internasjonal multisenterstudie har undersøkt om man ved å dempe betennelse hos pasienter som tidligere har hatt hjerteinfarkt, kan redusere risikoen for en ny kardiovaskulær hendelse, altså hjerneslag, hjerteinfarkt eller hjertedød.

Resultater fra den såkalte CANTOS-studien ble lagt frem under European Society of Cardiology-kongressen i Barcelona, samtidig som den ble publisert i New England Journal of Medicine. Dette er en av studiene som har vakt mest oppsikt under årets konferanse.

Stor studie
10.061 pasienter med kjent åreforkalkningssykdom inngikk i studien, der alle hadde vedvarende forhøyede nivåer av betennelsesmarkøren høysensitivt C-reaktivt protein (hs-CRP).

Pasientene som fikk standardbehandling med kolesterolsenkende statiner, betablokkere og ACE-hemmere, ble også randomisert til å motta ulike doser (50 mg, 150 mg og 300 mg) med canakinumab -  eller placebo.

Canakinumab (Ilaris) er et monoklonalt antistoff som blokkerer aktiviteten av betennelsesstoffet interleukin 1-beta. Dette legemidlet brukes i dag ved inflammatoriske sykdommer som ulike  leddsykdommer.

Dempet betennelse
I denne studien fant forskerne at canakinumab, i doser på 150 eller 300 milligram, reduserte nivået av CRP som var assosiert med redusert risiko for ny kardiovaskulær hendelse med henholdsvis 15 og 14 prosent.
– For første gang har vi klart å vise at senkning av betennelse, uavhengig av kolesterol, reduserer kardiovaskulær risiko. Dette har vidtgående implikasjoner. Ved å ta i bruk en helt ny måte å behandle pasienter på, rettet mot betennelse, kan vi kanskje forbedre utfallet for visse høyrisikogrupper, sier Paul Ridker fra Brigham sykehus i Boston, som har ledet studien.

– Ny æra
Han mener funnene er prinsipielt viktige.

– I mitt liv har jeg sett tre store epoker innen forebyggende kardiologi. Først anerkjente vi betydningen av kosthold, mosjon og røykeslutt. Deretter så vi den enorme verdien av lipidsenkende stoffer som satiner. Nå åpner vi døren til en tredje æra. Det er veldig spennende, sier han.

Blant den tredjedelen av pasientgruppen som hadde kraftigst reduksjon av betennelsesnivå i kroppen, ble risikoen for hjerteinfarkt og hjertedød redusert med 27 prosent.

Reduserte krefttilfeller
Forskerne gjorde i tillegg et funn som strekker seg ut over kardiologien. Bruken av canakinumab reduserte nemlig også tilfeller av død forårsaket av kreft, og reduserte nye tilfeller av lungekreft. Effekten var uavhengig av hvilken dose pasientene fikk.

– Dataene om kreft peker på muligheter for å bremse utviklingen av visse kreftformer, men dette er utforskende funn som må bekreftes i nye studier, sier Ridker.

Powered by Labrador CMS