Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SA JA TIL ALT PÅ SAKSLISTEN: Lars Vorland og kollegene i Beslutningsforum innførte mandag fire nye legemidler. Arkivfoto

Innførte dyre legemidler i «grenseland»

To nye legemidler fikk ja, til tross for at de er i grenseland av hva myndighetene er villig til å betale.

Publisert: 2017-08-21 — 12.22 (Oppdatert: 2017-08-21 — 12.27)
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Beslutningforum bestemte mandag at fire nye legemidler kan innføres ved norske sykehus. For to av legemidlene var prisen i øvre sjikt av hva myndighetene vanligvis er villig til å betale. Dette gjelder legemidlene til pasienter med benmargskreft og tykktarms- og endetarmskreft.  

Statens legemiddelverk har vurdert at Karfilzomib (Kyprolis) til bruk ved benmargskreft var i øvre sjikt av hva som regnes som kostnadseffektivt.

– Hvorfor innfører dere legemiddelet?

– Det er ikke tvil om at dette er et godt medikament for en alvorlig sykdom. Men vi diskuterte prisen og vurderte om vi skulle si ja eller nei. Vi landet på ja, nettopp fordi det er en alvorlig sykdom, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum.

Prisene holdes hemmelig av hensyn til produsentene.

– Ikke hevet grensene
De fire direktørene sa også ja til at Trifluridin/tipiracil (Lonsurf) kan brukes som tredjelinjebehandling eller senere behandling av metastaserende kolorektalkreft. Dette til tross for at Legemiddelverket har vurdert at kriteriet for kostnadseffektivitet ikke er oppfylt.

– Når vi sa ja til Kyprolis, sa vi ja til Lonsurf også. Vi er ikke uenig med SLVs vurderinger, men også denne var i øvre kostnadssjikt, sier Vorland.

– Har dere hevet grensene for hva sykehusene er villig til å betale?

– Nei, det har vi ikke. Vi har en stortingsmelding som vi skal ta inn over oss, og i øyeblikket er vi i en brytningsfase mellom den gamle og nye måten å tenke på. Noen forskjeller vil det være. Den nye stortingsmeldingen sier at vi også skal ta hensyn til budsjettkonsekvensene, og det vil i så fall heller føre til en innskjerping. Dette skal vi behandle på styremøte i oktober, sier Vorland.

Nytt bløderpreparat
Innføringen av Lonoktokog alfa (Afstyla) til behandling av hemofili A var en enkel sak for de fire sykehuslederne. SLV mener dette er en kostnadseffektiv behandling, og Beslutningsforum sa ja til at medikamentet kan inngå i LIS-anbudet for bløderpreparater.

Prostatakreftmedisinen Jevtana fikk avslag for tre år siden, men ble innført i dag etter at legemiddelselskapet kom med en ny rabatt, som gjorde at legemiddelet ble vurdert som kostnadseffektivt.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege P 23.08.2017 12.39.24

  Regjeringen er vel også i grenseland før valget? Og med alle hemmelighetene er det vel ikke godt å vite hvordan historien kunne eller skulle vært fortalt?

 • T:V 22.08.2017 12.09.37

  Det måte en direktør med prostatakreft for og få gjennom denne medisinen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!