Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
KREVER: – Alle som er henvist må få en vurderingssamtale, krever Tove Gunder, generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Arkivfoto

– Helt uakseptabelt

– Den ene samtalen med spesialist er for mange det som skal til for å få ro og hjelp, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Publisert: 2017-08-18 — 08.08
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Hun viser til Helsedirektoratets tall for antallet avviste henvisninger i psykisk helsevern for voksne. På landsvises blir 30 prosent av henvisningene avvist, uten at pasientene er blitt undersøkt.

– Det er helt uakseptabelt og svært lite klokt, samt sløsing av ressurser å avslå så mange henvisninger. Grunnlaget for avvisning er ikke kvalitetssikret nok før vurderinger er tatt, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, til Dagens Medisin.

Snudd på hodet
– Alle som er henvist må få en vurderingssamtale. Frykten for unødig bruk av ressurser er snudd på hodet. Den ene samtalen med spesialist er for mange det som skal til for å få ro og hjelp. Det å ta problemer tidlig er alle enige om er smart. Hvorfor dette ikke blir prioritert fra ledere i spesialisthelsetjenesten er helt uforståelig, sier Gundersen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Bror Just Andersen 18.08.2017 20.59.17

  Et godt eksempel på en historie der manglende presenterte faktorer gjør at det hele likner mer en farse enn et utfordring det er verd å debattere. Vi får håpe det selger

 • lege 18.08.2017 16.45.29

  For mange ja, men ikke alle. Noen har helt krystallklare kontraindikasjoner på spesialisttilsyn, samtale, poliklinikk, innleggelse, etc... Fastlegene bør heller øke sin kompetanse, istedenfor å henvise i hytt og pine. Det er rart ikke MANGE flere henvisninger avvises slik som mange er formulert, basert, og utformet. Psykiatriske pasienter er for fastlegen varme poteter. Det ER fastlegejobb å ta den beroligende samtalen, spesialisthelsetjenesten har jo mer enn nok å gjøre om de ikke skal koseprate også.

 • Ikke lege 19.08.2017 17.02.24

  Lege Og du er lege skylder på andre leger når ting går gale og gir faen i pasienten som du er lønna for og hjelpe.

 • Lege nr 100 19.08.2017 21.29.29

  A ja, koseprat ær en fastlegeuppgave ... , har du flera såna konstruktiv formulerade, insiktsfulle synpunkter? Jag skakar av høgspænd førvæntning.

 • Arne Myrland 18.08.2017 09.57.15

  Helt enig i at alle må få en vurdering av en spesialist når de blir henvist til DPS. Men det som ikke er kommet frem i kritikken er at det i stor grad ikke er spesialister leger/psykologer der. Det betyr at få pasienter blir vurdert av spesialister. Ofte kan det være bare en til to spesialister på en poliklinikk. Resten av behandlerne har ikke spesialistkompetanse/ er ikke psykologer eller leger. Sagt med andre ord: en lege i allmennpraksis henviser til spesialisthelsetjenesten men pasienten risikerer å ikke bli vurdert/ behandlet av spesialist. Vi trenger flere psykiatere slik at pasientene får en god utredning og møtes med økt kvalitet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!