FRUSTRERT: - Helseforetaket har for eksempel avvist en av mine pasienter hvor de selv skriver at vedkommende har alvorlig psykiatrisk sykdom, forteller fastlege og Leder for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Foto: Arkvifoto

Fastlegene: – Sinne og avmakt

– Det er en frustrerende blanding av sinne og avmaktsfølelse, sier Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

30 prosent av henvisningene til psykisk helsevern blir avvist. Det er også store variasjoner landet over: Noen avviser opp mot halvparten av henvisningene, andre avviser nesten ingen.
Petter Brelin er leder for Norsk forening for allmennmedisin, og som fastlege møter han daglig denne problemstillingen:

– Bare denne variasjonen mellom DPS-ene tilsier at dette er lite faglig vurdert. Det er grunn til å frykte at det er store forskjeller i hvordan henvisninger vurderes, og grunn til å frykte at det er en del psykiatriske pasienter som ikke får den behandlingen de skal ha og ikke tas imot slik de burde, sier Brelin.

– Skal man avvise en pasient skal man argumentere sterkt. Helseforetakene har en selvstendig undersøkelsesplikt dersom de skal avvise en pasient. For øvrig er det slik at om man skylder på manglende ressurser – da får ikke pasientene det de har krav på.

En journalgjennomgang som Riksrevisjonen foretok i 2009, viste at andelen av pasienter med tunge diagnoser var like høy blant dem som fikk avslag, som blant pasientene som fikk et tilbud.

Brelin sitter i styret i Sykehuset Østfold HF og jobber som fastlege i Halden.

– Helseforetaket har for eksempel avvist en av mine pasienter hvor de selv skriver at vedkommende har alvorlig psykiatrisk sykdom.

– Hva gjør du da?

– Det er et dilemma. Dette er en pasient som får beskjed om at vedkommende ikke er velkommen til DPS. Vi snakker om veldig sårbare personer som tar dette personlig. Man kan anke og mase, men det er ikke alltid at dette er i pasientens interesse. Så vi forsøker å finne andre løsninger.

Powered by Labrador CMS