Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, håper at pakkeforløp for psykisk helse, som er under utarbeidelse, skal rydde opp i situasjonen innen psykisk helsevern for voksne. Foto: Arkvifoto

– Jeg får helt vondt i magen

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) synes tallene er urovekkende, men vil ikke love at pasientene skal få møte noen før de blir avvist i psykisk helsevern.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er ikke vanskelig å være enig med leder Trond Aarre i Nordfjord psykiatriske senter om at folk i nød må få hjelp. Dette sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Som Dagens Medisin skriver, avvises 30 prosent av henvisningene til psykisk helsevern.

Organisering
– Det handler ofte om organisering. I Nordfjord avviser de kun to prosent, og dette er mulig for andre å oppnå. Det gjelder å ha et godt samarbeid med kommunen og fastlegene slik de har i Nordfjord, sier Erlandsen.

– En stor gruppe pasienter avvises i psykisk helsevern?

– Det er alvorlig. Her har DPS-ene gått glipp av kunnskap om de pasientene som er henvist; de erkjenner ikke befolkningens behov. Og – her kan det være folk som virkelig trenger akutt hjelp, men som ikke får det. Vi jobber for å holde farta oppe i psykisk helsevern og med å bygge opp psykiatrien i kommunene. Hvis folk får hjelp tidligere, blir de tidligere i stand til å mestre eget liv og egne utfordringer. Jeg får helt vondt i magen. Dette rammer oss alle. Livet er jo ikke rett frem, det byr på utfordringer.

Frustrasjon
– Vil dere sørge for at alle pasienter som henvises, får møte noen ansikt til ansikt?

– Det tør jeg ikke si her og nå. Men i de kommende pakkeforløpene for psykisk helse vil det komme en klar beskrivelse av hvordan de ulike situasjonene skal håndteres, sier Erlandsen.

– Er ikke disse pasientene verdt et møte eller undersøkelse?

– Jeg tror det er klokt, og spesialisthelsetjenesten kan være med hos fastlegen. Man trenger ikke å reise, men kan bruke teknologi, som Skype.

– Fastlegene sier de føler avmakt i møte med DPS?

– Jeg har stor forståelse for at de fastlegene som blir sittende igjen etter å ha bedt om hjelp til sin pasient, og også til seg selv, og ikke får dette, blir frustrert, sier Erlandsen, som viser til det innen 2020 skal rulles ut flere psykologer til kommunene.

Hver tredje avvises

– Hver tredje pasient avvises, hva tenker du om det tallet?

– Rent intuitivt synes jeg det er et høyt tall. Og hvis det er slik at fastlegen henviser ubegrunnet, skal det ikke gå ut over pasientene. Da må samarbeidet bedres slik at spesialisthelsetjenesten og fastlegene blir enige om hvordan henvisningen skal være.

– Kan man ikke bare bestemme at alle pasientene skal få en samtale, slik Trond Aarre ved Nordfjord psykiastrisenter mener?

– Når han har bestemt seg for det, så kan alle gjøre det, og jeg applauderer om andre finner ut at det er en god ide. Et pålegg om å gjøre dette, er ikke veien å gå. Etter min mening er det er et like stort ansvar å ta inn en pasient i spesialisthelsetjenesten som å la være, sier Erlandsen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS