Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Etterlengtet studie på nye kolesterolsenkende overbeviser ikke helt

Kardiologene lar seg ikke helt overbevise av resultatene av den første større studien på nye kolesterolsenkende legemidler.

Publisert: 2017-03-31 — 14.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

En absolutt risikoreduksjon for nye hjerte- og karhendelser med 1,5 prosentpoeng etter to år.

Og ingen reduksjon i dødelighet.

Store forventninger
Det er resultater av FOURIER-studien, som har sett på effekten av et nytt kolesterolsenkende legemiddel, PCSK9-hemmeren evolocumab (Rephata).

Det har vært knyttet store forventninger til studien, fordi det er den første større studien på den beskyttelseseffekten som PSCK 9-hemmere har på hjerte- og karsykdom.

Den kolesterolsenkende effekten av disse legemidlene er uvanlig stor.

Samtidig er de svært dyre. Derfor er det knyttet strenge restriksjoner til bruken av disse i Norge, hvor vi har to godkjente legemidler i denne klassen.

– Reduksjon mindre enn håpet på
– Studien viser nytten av å senke LDL-kolesterolet til et lavere nivå enn det man gjør i dag. Men samtidig var risikoreduksjonen mindre enn det man hadde håpet på. I det minste sammenlignet med den store senkningen av LDL-kolesterol, sier kardiolog Joakim Alfredsson, overlege ved Universitetssjukhuset i Linköping, til svenske Dagens Medicin.

Ingen reduksjon i dødelighet
Han får støtte av kardiolog Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, som ikke finner noen grunn til å synge halleluja:

– Denne studien viser vel i all enkelhet at det ikke gir noen overbevisende effekt å bruke PCSK9-hemmere hos pasienter som er godt behandlet med statiner.

– Det mest påfallende er at det ikke var noen reduksjon hverken i kardiovaskulær eller total dødelighet - snarere motsatt tendens. Det er vanskelig å forstå. Og så mangler det noen åpenbare subgruppeanalyser, som av blodtrykk og diabetes, sier Madsen.

– Med denne beskjedne effekten blir det viktig å regne på kostnader for ulike pasientgrupper slik at vi kan få en fornuftig bruk. Vi slår fast at PCSK9-hemmere ikke er noen vidundermedisin.

Men begraver tvil om skadelig LDL
Også Peter M. Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulær forskning ved Lunds universitet i Sverige, konstaterer at risikoreduksjonen var litt lavere enn det mange eksperter hadde gjettet på.

– På den andre siden er dette pasienter som har en veldig bra grunnbehandling, der samtlige sto på statiner, sier han.

– Oppsummert er kanskje en av de viktigste budskapene  i studien at den en gang for alle begraver all tvil om LDL-kolesterolets skadelige rolle i forekomsten av hjertekarsykdom, sier Nilsson til Dagens Medicin i Sverige.

I tråd med andre resultater
Gisle Langslet som er overlege ved Lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus, mener studien er «som forventet», og viser til den kraftige LDL-reduserende effekten av evolokumab, som vist i studieen.

– Resultatene er i tråd med resultatene fra tidligere studier med statiner og ezetimib, som reduserer LDL-kolesterol ved å oppregulere LDL-reseptorene i lever, sier Langslet til Dagens Medisin.

Kostnadseffektivt?
I Danmark stiller  Gunnar Gislason,  som er professor i kardiologi ved Gentofte Hospital og forskningssjef i den danske Hjerteforeningen, spørsmål om hvorvidt legemidlet er kostnadseffektivt.

– Med denne absolutte risikoreduksjonen på 1,5 prosentpoeng skal man behandle 70 pasienter i to år for å forebygge én hendelse i denne populasjonen. Det er marginalt for en høyrisikopopulasjon. For når vi ikke kan påvise at den reduserer dødelighet så kan man spørre seg om hvor mye man kan betale for den, sier Gislason til danske Dagens Medicin.

– Slik prisen er nå, er den veldig høy. Effekten er der, men omkostningene er veldig høye, legger Gislason til.  

 Studien, som er publisert i New England journal of Medicine ble presentert under American College of Cardiology sin årlige kongress i Washington DC i midten av  mars. Den omfattet over 27500 pasienter fra hele verden, hvorav de fleste hadde hatt hjerteinfarkt tidligere. Studien er finansiert av legemidelselskapet Amgen, som produserer legemidlet evolocumab.

Forhandler om pris i Norge

I Norge pågår det nå forhandlinger om prisen på de to legemidelen i denne klassen, som er godkjent her, evolucumab (Repatha) og alirocumab (Praluent).

I Januar startet Legemiddelverket forhanldingene med selskapene, som da hadde siganlisert at de er villige til å sette ned prisen.

Ifølge Legemiddelverkets Elisabeth Bryn pågår forhandlingene fortsatt.

 – Og denne studien påvirker ikke forhandlingene, da må selskapet søke fornyet indikasjon, eventuelt, sier Bryn til Dagens Medisin.

Les også: Gir opp kolesterolsenkende medisiner

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Spesialist 11.04.2017 12.34.16

  Pfizer har tatt konsekvensen av de dårlige tallene, og skrinlagt sin PCSK9-hemmer. Det blir i alle fall en utfordring å overbevise legene om at dette er kostnadseffektiv behandling.

 • Også spesialist 24.04.2017 16.08.54

  Det aldri vært, og vil aldri være, en utfordring å overbevise legene om å forskrive hva som helst.

 • Stud med 02.04.2017 21.32.10

  Tendensen er at flere pasienter døde både av kardio- og ikke kardielle årsaker. Om man skal være korrekt er det ingen statistisk forskjell på dødsfall i gruppene. Jeg synes det er litt rart at dette medikamentet har blitt godkjent. Er jeg den eneste?

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!