LOKALSYKEHUSENE: – En spesialitet i akuttkirurgi vil sikre det fremtidige behovet for kirurger med generell kirurgisk kompetanse og er helt avgjørende for å sikre lokalsykehusenes framtid i Norge, mener Kjersti Toppe (Sp), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité. Arkivfoto: Marit Hommedal Foto:

Foreslår ny spesialitet i akuttkirurgi

Senterpartiet fremmet tirsdag et representantforslag om å opprette en ny legespesialitet i akuttkirurgi.– Spesialiststrukturen for leger er ikke i samsvar med samfunnets behov, sier Kjersti Toppe (Sp).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bakgrunnen for representantforslaget, også kalt dokument 8-forslag, som Senterpartiet (Sp) fremmet overfor Stortinget 7. mars, er ny spesialistutdanning for leger, hvor spesialiteten generell kirurgi utgår.

Den nye forskriften for spesialistutdanning av leger ble vedtatt i fjor.

Kirurgmangel
Senterpartiet mener at den foreslåtte nye spesialitetsstrukturen ikke ivaretar godt nok behovet for breddekompetanse i generell akuttkirurgi og at dette rammer mindre sykehus særlig hardt.

«Svært få av fremtidens kirurger sikres kompetanse i å kunne gå vakt på små og mellomstore sykehus, ta imot skadde pasienter og utføre vanlige akuttkirurgiske operasjoner», heter det i representantforslaget.

En ny spesialitet i akuttkirurgi vil ifølge Sp sikre det fremtidige behovet for kirurger med generell kirurgisk kompetanse.

– Dette er helt avgjørende for å sikre lokalsykehusenes framtid i Norge.  Vi ser at flere helseforetak i disse dager foreslår å legge ned hele eller deler av det akuttkirurgiske tilbudet fordi det er mangel på kirurger. Med ny spesialistutdanning vil denne mangelen bli svært mye større, fordi det bare vil gastrokirurger som vil få vaktkompetanse, sier Kjersti Toppe til Dagens Medisin.

Samme dag som Sp fremmet forslaget om en akuttkirurgi-spesialitet, vedtok Helse Fonna å legge ned akuttkirurgien ved Odda sjukehus. Ifølge Senterpartiet har mangel på kirurger vært hovedargumentet for nedleggelsen av akuttkirurgien i Odda.

Læringsmål på høring
Mens det tidligere spesialitetsløpet omfattet en hovedspesialitet i generell kirurgi, med muligheter for grenspesialisering i for eksempel gastrokirurgi, forsvinner nå grenspesialitetene i ny spesialisering.

Utdanningen blir modulbasert, og hvor den generelle kirurgien må ivaretas i en fellesdel for kirurgiske hovedspesialiteter samt innen spesialiteten gastrokirurgi. Målet er at gastrokirurgene i fremtiden skal være vaktbærende kirurger.

Det utdannes spesialister i generell kirurgi frem til 2022.

I representantforslaget viser Sp til at Stortinget ga regjeringen fullmakt til å endre spesialistutdanningen før endelig plan for innhold og organisering var kjent for Stortinget. Lovendringen ble gjort mot stemmene til Sp.

Nå er læringsmålene for spesialitetsutdanningen sendt ut på høring, med høringsfrist 1. april.

Powered by Labrador CMS