Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Legene må skjerpe seg

– Det er mange leger som ikke følger retningslinjene, sier overlege Dag Berild ved OUS.

Publisert: 2017-02-10 — 11.00 (Oppdatert: 2017-02-09 — 14.07)
DEBATT: Overlege Jon Birger Haug ved Sykehuset Østfold møtte overlege Dag Berild i ukens debatt om antibiotikabruk. Foto: Lasse Moe

Det er store variasjoner i antibiotikabruk mellom sykehusene, slik Dagens Medisin har skrevet.

– Legene må skjerpe seg. Det er alt for store variasjoner i antibiotikabruken. Hvis legene bare kunne følge retningslinjene ville vi være mye nærmere målet om å få ned antibiotabruken, sier Dag Berild, professor og overlege ved infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Fredag møtte han smittevernoverlege Jon Birger Haug fra Sykehuset Østfold til debatt i DMTV. Tall fra 2015 viser at Østfold sykehus bruker mest av de bredspektrede antibiotikaene, mens Universitetssykehuset Nord-Norge bruker minst.

Les også: Helse Møre og Romsdal økte bruken

Retningslinjene er krystallklare. Enhver idiot kan lese dem
Dag Berild, overlege

– Krystallklare retningslinjer
– Vi bruker med bredspektret enn vi behøver, sier Haug, som samtidig viser til at målemetoden gjør at universitetssykehusene kommer best ut av statistikken.

Han tror mange leger bruker unødvendig antibiotika fordi man er engstelige for ikke å gi nok behandling, særlig for pasienter som er immunsvekket. På legevakt tror han dagens takstsystem bidrar til at det er enklere for legen å skrive ut en resept enn å bruke 15 minutter på å forklare pasienten eller pårørende hvorfor man ikke trenger det.

– Noen bruker antibiotika på alle pasienter med snørr og tårer, mens noen bare bruker det på ti prosent. Når det er så stor variasjon for samme indikasjon er det klart at det er et forbedringspotensial, sier Berild.

– Kan det også skyldes at retningslinjene er uklare?

– Nei, retningslinjene er krystallklare. Enhver idiot kan lese dem, sier OUS-legen.

– Lederansvar
Antibiotikaresistente bakterier tar livet av 25 000 mennesker i Europa hvert år. Selv om Norge er relativt flinke i internasjonal sammenheng, er det fortsatt en jobb å gjøre. Både Haug og Berild tror det er mulig å nå målsetningen om 30 prosent reduksjonen innen 2020.

– Politikerne har satt temaet på dagsordenen, men det er et problem på sykehus at fokuset ikke er helt der, siden det er så mange andre presserende problemer. Men hele moderne medisin hviler på bruk av antibiotika; uten den kan vi ikke drive med kreftbehandling og transplantasjon, sier Haug.

– Det er ikke bare legenes skyld at retningslinjene ikke følges, det er også et lederansvar i sykehusene. På mitt sykehus har ikke ledelsen tatt initiativ til å implementere retningslinjene, men trodd at det går av seg selv. Her har ledelsen noe å ta igjen sier Berild.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • BareMeg 23.02.2017 23.03.58

  Full forståelse for lei fastlege. I utgangspkt er jeg uenig i at feilen ligger i at man ikke straffer leger som skriver ut antibiotika på dårlig indikasjon, fordi når man har et system som i utgangspunktet belønner dette, så må det bli sånn. Det blir det samme som doping og idrett - du vet du kan bli tatt - men du vet også at du ikke vinner om du ikke doper deg, så da tar du risikoen. Det er mye overhead i en legepraksis. De legene som belønnes mest, er de som tar risikoen, og behandler ræva, samt satser på at de seiler igjennom. Sett mange sånne. På den ene siden har man samvittighetsfulle kollegaer som ikke orker å jobbe under de betingelsene som det offentlige har skapt, alt byråkratarbeidet, nattevakter på legevakt osv, og på den andre siden har man de som melker systemet rått. Jeg opplever at alle bebreider enkeltlegene da, men ikke systemet. Folk har enormt med tillit til de som lager systemer av sveitserost i Norge.

 • Lei fastlege (2/2) 10.02.2017 14.28.06

  ... Fullførelse av overnevnte innlegg: Og tro meg, jeg tok meg god tid, var omsorgsfull og forståelsesfull ved konsultasjonen. Men når pasienten allerede hatt bestemt seg og hadde en agenda.. Og ja, men min tidligere fastlege skrev alltid ut 'en hestekur' med antibiotika og jeg ble alltid bra.... Ja hvem er du til å komme her og si at jeg ikke trenger antiobiotika. Forsøk å argumenter mot det i et miljø der det er flust med leger som skriver ut antiobioitika på manglende indikasjon. De tenker jo pasient, jaja, nå blir jeg ikke tatt vare på godt, fastlegen min ønsker ikke mitt beste.. Jeg skriver et dritsurt innlegg på legelisten og bytter fastlege til jeg finner en jeg er fornøyd med som gir meg antibiotika... Nå er det naturligvis ikke de fleste av publikum som tenker sånn.. men det finnes dem med en viss personlighetstype/tilnærming til at mer av all behandling og tjenester er bedre, som oppfører seg som beskrevet... Antiobiotika burde kanskje ha en større avgift..??= Brannfakkel....

 • Lei fastlege 10.02.2017 14.22.48

  Jeg har god samvittighet her og prøver å følge retningslinjene i stor grad og føler jeg er svært restriktiv og behandler skjeldent med antiomikrobiell legemidler på manglende indikasjon. Dette på tross at jeg ser kolleger som skriver ut i hytt og pine på svært vag og ofte totalt manglende indikasjon. Det finnes dog ingen mekanismer som luker ut leger som bør skjerpe seg. Jeg blir litt oppgitt over dette for det er slitsomt å være 'streng'... Opplevde i vinter en arbeidtaker.., hadde lett hoste, litt halsvondt, nesetetthet.. Kom pga viktig oppdrag nå neste uke og hun måtte bli bra og krevde antbioitika.. Gjorde grundig klinisk undersøkelse , CRP var på lavt 10-tallet. Klinisk helt ubesværet forut symptomer på lett til moderat ØLI. Hun krevde AB og ble skuffet da jeg sa at det ser jeg ingen god grunn til å forskrive, at en risikerer større skade enn nytte med behandling. Ser da noen dager etterpå et sint innlegg på legelisten.. Dette gidder jeg ikke mer og blir bare demotivert.. :(

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!