Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

LA FREM TALL: Seniorrådgiver Torfinn Aanes i Sykehusinnkjøp presenterte statistikk over helseforetakenes utgifter til direktevirkende antivirale legemidler, under LIS-seminaret om hepatitt C på tirsdag.

LA FREM TALL: Seniorrådgiver Torfinn Aanes i Sykehusinnkjøp presenterte statistikk over helseforetakenes utgifter til direktevirkende antivirale legemidler, under LIS-seminaret om hepatitt C på tirsdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Behandlet flere pasienter for mindre penger

Helseforetakene brukte 505,5 millioner kroner på direktevirkende antivirale legemidler i fjor.

Annons:

I fjor arrangerte helseforetakenes Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) for første gang anbudskonkurranse om direktevirkende antivirale legemidler mot hepatitt C.

Nå viser statistikken at sykehusene behandlet flere pasienter i 2016 enn i 2015, og at den totale kostnaden var lavere. Det opplyste seniorrådgiver Torfinn Aanes i Sykehusinnkjøp under LIS-seminaret om hepatitt C tirsdag.

70.000 mindre per behandling
I fjor ga norske sykehus 1007 tolvukers behandlinger til hepatitt C-pasienter. Den samlede prislappen var på 505,5 millioner kroner. Til sammenligning ble det året før gitt 947 behandlinger, til en totalkostnad på 542,6 millioner kroner. Det betyr at den gjennomsnittlige kostnaden ved én tolvukers behandling har sunket fra rundt 573.000 kroner til rundt 502.000 kroner fra 2015 til 2016.

Fjorårets anbudskonkurranse trådte i kraft 1. mars. Ifølge Aanes forventes gjennomsnittskostnaden per behandling å synke ytterligere når man ser på hele avtaleperioden til og med februar 2017, snarere enn kalenderåret 2016.

Offentliggjør nye anbefalinger
Nytt av årets anbudskonkurranse er at man fjerner kravet om betydelig leverskade for å tilby behandling til pasienter med virusets genotype 1 – en gruppe som utgjør rundt 40 prosent av den norske pasientpopulasjonen.

Sykehusinnkjøp offentliggjør om kort tid hvilket legemiddel som skal tilbys disse pasientene, og de øvrige anbefalingene om hvilke medikamenter som skal brukes som følge av anbudskonkurransen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

BEHANDLINGSSTEDER FOR SPILLEAVHENGIGHET

Rapport avdekker uriktig informasjon på helsenorge.no3

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!