Bruk skal meldes kvalitetsregistrene

Det er et enkelt svar på spørsmålet om hvordan legemidlene kan brukes mest fornuftig: Via kvalitetsregistrene på kreftområdet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret
Bjørn Møller, leder for Registeravdelingen, Kreftregisteret
Siri Larønningen, spesialrådgiver i Data inn, Kreftregisteret

DA BESLUTNINGSFORUM for nye metoder innførte et nytt dyrt legemiddel for lungekreft i september 2016, kommenterte forumet i protokollen at «innføringen av denne metoden vil få betydning for andre deler av spesialisthelsetjenesten på grunn av høye budsjettkonsekvenser».

Vi er alle bekymret over kostnadene. Hvordan kan vi så sørge for at legemidlene brukes mest mulig fornuftig? Svaret er enkelt: Via kvalitetsregistrene på kreftområdet.

GRATIS OPPFØLGING. Det er i dag åtte nasjonale kvalitetsregistre på kreftområdet med detaljert patologiinformasjon, samt kliniske meldinger. Alle de nye, dyre legemidlene som er godkjent for lunge, melanom, brystkreft og leukemi/lymfom, er å finne i kvalitetsregistrenes innmeldingsskjemaer.

Oppfølging kan altså gjøres gratis – så fremt onkologene melder dette inn.

INNRAPPORTERING! Diagnose og behandling av kreft skal meldes Kreftregisteret.

Kreftregisterforskriften og Helsepersonelloven pålegger innmelding av diagnose, behandling og bivirkninger til Kreftregisteret. Kliniske meldinger skal sendes inn elektronisk, og alle helseforetakene (HF-ene) har tilgang til Kreftregisterets elektroniske meldetjeneste (KREMT). Informasjon meldt via KREMT er tilgjengelig som statistikk neste dag. Da kan man sammenligne egne data med resten av landet. Ønsker du annen statistikk – gi beskjed til oss!

MELD IFRA, ONKOLOGER! Det går raskt å fylle ut et meldeskjema. Det er mer krevende å svare på purringer som kommer lenge etter at pasienten er skrevet ut. Gode rutiner for å melde inn like etter at man har sett pasienten, sparer kliniske avdelinger for mye arbeid.

Vi får ofte tilbakemeldinger på at den kliniske hverdagen er så sprengt at man ikke har tid til mer. Det har vi stor respekt for. Samtidig ser vi at kirurgene er flinke til å melde, det er ofte onkologene som synder. Det er rart, onkologimeldingene er enkle.

Så kjære onkologer – dere ser at disse medikamentene kan gi håp og forlenge liv. Men de er dyre og vi vet for lite om hvem som har nytte og hvem som kun får bivirkninger. Vi vil alle at flere medikamenter skal godkjennes, men vi må bruke dem der de trengs. Så la oss sammen bidra til dette.

TA GREP! Vi er et lite land med store muligheter. Vi har gode retningslinjer som dere er flinke til å følge, samtidig som vi har solide registre som inkluderer alle pasienter. Det er ikke nødvendig å utarbeide komplekse regionale fase IV-studier som krever mye tilleggsinformasjon, og som likevel vil gi for få data. Bruk registrene! Det er enklere – infrastrukturen er jo allerede der. Men meld!

Helseministeren har sagt flere ganger at han forventer at sykehusene melder informasjon til kvalitetsregistrene – og at ledelsen ved sykehusene må ta tak i dette. Herved sendes oppfordringen videre: Kjære HF-ledelse – sørg for at bruken av dyre kreftlegemidler meldes til Kreftregisteret!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 02/2017

Powered by Labrador CMS