Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
TRYGGHET: – Taushetsplikten er et bærende element i tilliten til helsetjenesten og pasienter skal være trygge på at ikke uvedkommende får tilgang til opplysninger om dem, fastslår Statens helsetilsyn. Foto: Colourbox

Fastlege får Facebook-refs av Helsetilsynet

Brudd på taushetsplikten å nevne pasientnavn, fastslår Statens helsetilsyn, overfor legen, som blant annet får kritikk for en "like".

Publisert: 2017-01-19 — 09.39 (Oppdatert: 2017-01-19 — 09.55)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

En fastlege kommenterte sin virksomhet som lege på Facebook og bekreftet i et tilfelle navn på en pasient og hva denne var behandlet for.

- Brudd påtaushetsplikten
Legen viste til at pasientens mor oppga navnet først, at moren hadde likt det legen skrev, og at det å være pasient gjelder alle og at det derfor i seg selv ikke er brudd på taushetsplikten å nevne pasientnavn.

Statens helsetilsyn har vurdert at legens bruk av Facebook på denne måten, er brudd på taushetspliktbestemmelsen i helsepersonelloven.

Et barn som var til behandling hos legen, og pasienter på vedkommendes fastlegeliste, ble identifisert av legen på Facebook.

Legen viser statusoppdatering som hun la ut på Facebook, som ikke identifiserer barnet, men at det er moren til gutten hun behandlet som eksplisitt nevner sønnen sin. Hun takker for behandlingen han har fått hos legen, hvorpå legen kommenterer statusen hennes.

Legen «liket»
Dette skrev legen på sin Facebook-side:

«Flott dag på jobb, mye å gjøre, 2 ganger gipsing og tapping av kneledd og inn i mellom pasienter :-) Har nå bekkenløsning på topp, man kan ikke bare g med krykker når det er så hektisk.. men men, det var en flott dag og jeg er smertefullt-fornøyd :-)»

Videre skrev legen i kommantarfeltet: «Forresten.. jeg ringer til alle som var på lista min i dag... i morgen XXXXXX:-)».

Til denne statusoppdateringen kommenterer moren til barnet, blant annet følgende:

«Du gjor en god jobb i dag (navnet på legen) og eg har en fornøyd gutt henne m blå gips på handa».

Legen «liker» dette og kommenterer: «Takk (navnet på mor) ».

Senere kommenterte du legen morens status på Facebook, som handlet om sønnen: Moren hadde «sjekket inn» på Universitetssykehuset i XXXXXX) og skrevet følgende status på Facebook:

«Etter en laaaaang dag i går m mye venting og langt på natt før d blei kveld e man ikke heilt opplagt i dag, men d går seg vel tel (navnet på barnet) har vært utrolig tålmodig og flink».

Legen kommenterer så følgende:

«Uff, stakkars, jeg håper at alt gikk bra og det var ikke gipsen-feil.. en klem til han fra meg!».

Får ikke advarsel
– Taushetsplikten er et bærende element i tilliten til helsetjenesten og pasienter skal være trygge på at ikke uvedkommende får tilgang til opplysninger om dem. Helsepersonell skal ikke gi, bekrefte eller spre pasientopplysninger videre, fastslår Statens helsetilsyn, som skriver at de ikke finner det riktig å gi legen en advarsel.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Politikvinnen som løse saken i Bergen 20.02.2017 23.59.15

  Legens taushetsplikt er Absolutt viktig .Pasienter skal ikke kunne gjenkjennes.Dette gir utrygghet

 • Blitt nesten anarkist 22.01.2017 23.06.16

  Spm er ikke om helsetilsynet har rett i sin avgjørelse, eller mer presist; om folk her er enige i helsetilsynets avgjørelse, og enige i at den passer med skrevne lovtekster, spm er om legen gidder å gjøre noe med en smekk på hånda, om han får noe støtte til det, og om han har likviditet og ork nok. Jeg vurderte å søke på en assisterende fylkeslegejobb. Jeg er kynisk, utbrent, opposisjonell og motstander av systemet. Jeg tenkte det kunne vært en morsom erfaring å bruke i en skandaløs bok senere, til jeg tenkte meg om, og skjønte hva en slik jobb ville innebære. Jeg ville måttet være nødt til å hive folk jeg kjenner og vet er ålreit under bussen, gi dem en smekk akkurat så mye at det ser ut som om jeg har en funksjon, og akkurat så lite at det ikke er vits i å klage. Sun Tzu for helsebyråkrater. I Norge har man ikke rettsinnsyn i helsetilsynets avgjørelser. Hensynet til pasientens anonymitet trumfer rettssikkerhet. Men allikevel legger de ut enkeltsager. For avskrekkelse, seff.

 • Lege 20.01.2017 23.00.38

  Helsetilsynet (som fylkesmannen) er flinke i vitenskapen etterpåklokskap. Og de er svake på evnen til å leve med risiko og usikkerhet. Avgjørelsene deres blir deretter. .

 • Doktern 20.01.2017 22.44.35

  En har da ikke taushetsplikt for noe som allerede er offentlig kjent? Moren gjorde jo selv informasjonen tilgjengelig for offentligheten. En tullete avgjørelse av Helsetilsynet.

 • Lege 20.01.2017 17.46.25

  Enig med Advokat. Klart man må bruke hodet og ikke legge alt ut på nettet men i dette tilfellet vare det vel mor som kom med muligens taushetsbelagte opplysninger. At t.o.m. folk med høy utdannelse blotter seg og andre på nett er en farlig utvikling. Har sett ting som er mye verre på FB (en fastlege som varsler kolleger at det er en navngitt "B-preparat-tigger" ute i byen). Har personlig varslet legen om å skjerpe seg - innlegget ble slettet umiddelbart. Her hadde det blitt advarsel med rett dersom noen hadde meldt han.

 • Advokat Knut J 19.01.2017 23.43.05

  Høres ut som en uriktig avgjørelse fra Helsetilsynet. Her er det moren som ivaretar foreldreansvaret som tar valget om å tilkjennegi at det var hennes barn. Generelt bør helsepersonell og helsevirksomheter være tilbakeholdne med sosiale medier, men det er en del av vår kultur og kommunikasjonsform, noe også Helsetilsynet må ta hensyn til når de anvender loven.

 • Kommuneoverlege 19.01.2017 22.49.54

  Veldig interessant avgjørelse. Viser at "farer lurer overalt" når man tar yrkeslivet sitt ut i sosiale medier. Og at taushetsplikten også berøres av hva andre kan finne på å skrive og si. Her kunnehelstetilsynet velge mellom å være "slapp" eller "streng". Dette er et case jeg skal bruke i veiledning.

 • Lege 19.01.2017 16.52.32

  Hva var det hun gjorde feil? Hun ga jo ikke noen informasjon som ikke allerede var gitt

 • lege 19.01.2017 10.48.39

  Tilsynsmyndighetene har altfor høy terskel for å gi advarsel.

Nyheter fra startsiden

Post ESMO 2021

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!