I ÅLESUND: Leder for Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) Torfinn Aanes, måtte under anbudsseminaret for MS-legemidler vise til at Kunnskapssenterets rapport om MS-legemidler ikke er ferdig, slik håpet var. 110 leger og representanter for legemiddelindustrien deltar på seminaret Ålesund denne uken. Foto: Lasse Moe

Kan måtte endre anbefalinger av MS-legemidler

Anbudskonkurransen for MS-legemidler som anbefales i sykehusene, må gjennomføres uten Kunnskapssenterets vurdering av kostnadseffektivitet og effekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LIS

Hvert år arranger Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), som har som oppgave å framskaffe rabattavtaler for landets helseforetak gjennom forhandlinger og konkurranseutsetting, et anbudsseminar.  I 2015 ble det omsatt MS-medisiner for over 754 millioner kroner i Norge. (Pris etter rabatt og inkl. MVA, AUP-pris).

ÅLESUND: Kunnskapssenterets rapport som skal undersøke effekt og kostnadseffektivitet av legemidler som brukes for MS i Norge, er ikke ferdig.

Dette kom frem under Legemiddelinnkjøpssamarbeids (LIS) sitt anbudsseminar om legemidler for MS i Ålesund onsdag. Her skulle representanter for Kunnskapssenteret etter planen holdt et innlegg om rapporten, men dette ble avlyst av Kunnskapssenteret.

Det har, i likhet med rapporten om autolog stamcellebehandling for MS, vært knyttet stor spenning til rapporten som tar for seg legemidler: Den  skulle vært ferdig i oktober, og var varslet offentliggjort i starten av desember.


LIS: – Kan måtte rangere på nytt
I desember utsatte derfor LIS fristen for tilbudene fra legemiddelfirmaene, i håp om å få med rapportens konklusjoner og vurderinger i årets LIS-anbud.  Også for leverandørene vil denne rapporten være viktig for å kunne utarbeide et pristilbud.

Konsekvensene kan nå bli at LIS må utlyse en ny mini-anbudskonkurranse, der de må be produsentene om ny pris.

Dette igjen kan medføre at rangeringen på hvilke MS-legemidlene som anbefales brukt i sykehusene, endres, ifølge LIS.

Kunnskapssenteret: – Ikke forsinket
Marianne Klemp, forskningsleder i Seksjon for legemidler og helseøkonomi i Kunnskapssenteret, sier rapporten ikke er forsinket, og at det som gjenstår er godkjenning fra Kunnskapssenteret.

 – Det er Bestillerforum som har bestilt oppdraget. Vi har delt noen av resultatene underveis med LIS’ arbeidsgruppe. Vi kan imidlertid ikke presentere rapporten på et LIS-møte før den er overlevert til Bestillerforum RHF, sier hun.

Torfinn Aanes, leder i LIS, viser til at LIS sin spesialistgruppe har fått noen foreløpige data fra rapporten, men de vet fortsatt ikke hva rapporten konkluderer med.

På Kunnskapssentrets nettside heter det at rapporten skal være ferdig første halvår 2016.

Powered by Labrador CMS