JUSS: Selv uten autorisasjon i ett land, har noen leger fått seg jobb i et annet nordisk land. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Nei til register som kan stoppe nomadelegene

Nordisk ministerråd mener EU og EØS sitt alarmsystem IMI i første omgang bør være tilstrekkelig for å stoppe nomadeleger – leger uten autorisasjon som søker jobb i et annet land.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

International Market Information System (IMI) skal være til hjelp for å kontrollere at helsepersonell har riktige kvalifikasjoner for å utøve sin virksomhet.
Hvis systemet viser seg å være utilstrekkelig, bør det opprettes et nordisk register over leger som har mistet autorisasjonen.

Dette politiske kompromisset aksepterte Nordisk råds velferdsutvalg tirsdag, ifølge en pressemelding fra Nordisk råd.

– Det var så langt vi kunne komme, uttaler Sonja Mandt, medlem i Nordisk råds velferdsutvalg, som hadde sitt møte før Nordisk råds sesjon åpnet.

Evalueringen av IMI, skal ifølge pressemeldingen skje etter to års operativ drift av IMI.

«Viser det seg da at systemet ikke gir nok beskyttelse, bør de nordiske landene overveie å innføre et nordisk elektronisk register», lyder utvalgets vedtak.
Les også: Vil stoppe nomadelegene
Endrer nordisk avtale
På møtet i Reykjavik denne uken var det var imidlertid enighet om å endre Arjeplog-avtalen, en drøyt tjue år gammel overenskomst mellom de nordiske landene som gir helsepersonell mulighet til å arbeide på tvers av landegrensene.
Arjeplogavtalen er underlagt Nordisk ministerråd og omfatter 19 regulerte helseprofesjoner.
Forandringene innebærer at reglene i EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv nå blir gjeldende i hele Norden. Det innebærer også at alle nordiske land får muligheten til å bruke IMI-systemet.

Feilbehandling
Siden 2010 har parlamentarikerne i Nordisk råd oppfordret Nordisk ministerråd til å opprette et nordisk elektronisk register over helsepersonell som har fått advarsel eller mistet sin autorisasjon i et land – for å hindre at disse legene får seg jobb i et annet nordisk land.

Ministerrådet har imidlertid ikke gått inn for et nordisk register og har i stedet jobbet for bedre nordisk informasjonsutveksling innenfor rammen av EU og EØS sitt IMI.

Powered by Labrador CMS