Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KORT VEI Å GÅ: Ifølge helsedirektøren vil halve befolkningen møte anbefalingen om 30 minutter fysisk aktivitet per dag dersom alle sørger for 10 minutter mer aktivitet daglig.

KORT VEI Å GÅ: Ifølge helsedirektøren vil halve befolkningen møte anbefalingen om 30 minutter fysisk aktivitet per dag dersom alle sørger for 10 minutter mer aktivitet daglig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Få i Norge mosjonerer nok

I underkant av hver tredje voksen i Norge oppfyller anbefalingene om fysisk aktivitet, selv om andelen aktive har økt siden 2009.

Andelen som oppfyller myndighetenes anbefaling for voksne om 30 minutters moderat aktivitet økte med fire prosentpoeng fra 2009. Men fortsatt er det bare 32 prosent som rører seg nok i løpet av dagen.

Det viser en ny rapport Helsedirektoratet la frem onsdag.

20.000 flere
– En økning på fire prosentpoeng i løpet av fem år må ses på som et viktig skritt i riktig retning. Hvis vi regner om til innbyggere, er det over 200.000 flere fysisk aktive nå enn det var for fem år siden, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Helsedirektøren tror det er underkommunisert at man ikke må trene hardt og lenge for å oppnå helsegevinst.

– Den nye kartleggingen forteller oss også at det for en stor andel, er få minutter fram til målet. Om alle får 10 minutter mer daglig enn i dag, så vil om lag halve befolkningen møte anbefalingen.

Sosiale forskjeller
Guldvog mener det skjer mye bra, men er opptatt av de sosiale forskjellene:

– Det finnes dessverre en tydelig sosial gradient i tallene. Blant lavt utdannede menn er andelen som rører nok på seg bare halvparten så stor som hos høyt utdannede menn. Derfor er det viktig å styrke arbeidet for å utjevne forskjellene.

Eldre sprekest
En annen bekymring helsedirektøren har, er at unge voksne scorer lavt på aktivitet. Bare hver fjerde mann mellom 20 og 34 år, og knappe tre av ti kvinner i samme aldersgruppe oppfyller anbefalingene.

Til sammenligning er 39 prosent av kvinner mellom 50 og 64 år tilstrekkelig aktive, mens andelen er 35 prosent for jevngamle menn.

Undersøkelse i rapporten, som ifølge Helsedirektoratet viser objektivt registrert fysisk aktivitet, er gjennomført av Norges idrettshøgskole.

Kampanje
Helsedirektøren lanserte også ny kampanje onsdag: #Dine30, et dugnadsprosjekt med frivillige organisasjoner, treningssenterbransjen, sportsutstyrsleverandørene og norske kommuner, og hvor en av målsettingene er å senke terskelen for fysisk aktivitet.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!