Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Vil Nøkkelhullmerket gi oss bedre helse?

– Nøkkelhullmerket vil øke forekomsten av fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdom. Vi lider allerede i tilstrekkelig grad av myndighetspåført sykdom.

Publisert: 2015-07-10 — 07.51

Erik Hexeberg, lege, dr. med., spesialist i indremedisin, Leder av Kostreform for bedre helse

HELSEMINISTEREN satser på ny giv for Nøkkelhullmerket og uttalte 24. februar i år:
«– Jeg har stor tro på å gjøre hverdagsmaten sunnere for forbrukerne. Nå blir det mindre salt, sukker og mettet fett, og mer fullkorn i matvarene som nøkkelhullmerkes. Nøkkelhullordningen er godt kjent og gjør det enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.»

I Dagens Næringsliv 11. mai står han frem sammen med næringslivsgruppen på matområdet – nå skal matindustrien lage mere Nøkkelhullmerkede produkter.

ADVARER MOT LAVT FETTINNTAK. Men Nøkkelhullmerket ble ikke opprettet for å redusere inntaket av mettet fett, men derimot total mengde fett. Hvorfor er dette viktig?

Helsedirektoratet (HDir) sin «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet» fra mars 2014 advarer mot lavt fettinntak: «Når kostens totale fettinnhold er lavere enn 20 energiprosent (E%) kan det være vanskelig å sikre et tilstrekkelig inntak av fettløselige vitaminer og essensielle fettsyrer. Det frarådes at fettinntaket begrenses til under 25 E% fordi et kosthold med meget lavt fettinnhold kan redusere nivået av HDL-kolesterol, øke triglyseridnivået og forverre glukosetoleransen hos dem som er følsomme for dette.»

BEREGNET FETTREDUKSJONEN. For å vise hvilken verdi det har for folkehelsen har Universitetet i Oslo på oppdrag fra HDir beregnet hva det vil bety å systematisk bytte fra et produkt uten til et produkt med Nøkkelhullmerket.

Rapporten konkluderer: «Ved å bytte til nøkkelhullsmerkede matvarer ble den gjennomsnittlige energiandelen fra totalt fett redusert med 3,1 % poeng, fra 34,3 % til 31,2 %. Den gjennomsnittlige energiandelen fra mettet fett ble redusert med 3,0 % poeng, fra 13,1 % til 10,1 %. Både energiandelen fra protein og karbohydrat gikk opp med 1,2 % poeng.»

FLERE VIL FÅ FOR LITE FETT. Problemet er at det er veldig få som har et gjennomsnittlig kosthold. I Norkost 3, som er grunnlag for utregningene, er gjennomsnittlig fettinntak 34 E% og standardavviket, som uttrykk for spredning av dataene, er 7 E%.

Det betyr at 10 % av den norske befolkning har et fettinntak under de 25 E%, som er anbefalt minimum, og 2,3 % har et så lavt fettinntak at de står i fare for å mangle essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer.

Hvis vi legger samme spredning til grunn, vil Nøkkelhullmerket sørge for at hele 20 % havner under anbefalt inntak av fett på 25 E% og nærmere 6 % vil havne under 20 E% fra fett.

KONSEKVENSER. Hva betyr det at HDL-kolesterol blir redusert, triglyseridnivået øker og glukosetoleransen forverres, slik et kosthold med mindre enn 25 E% fra fett kan gi? Slike blodprøvesvar henger sammen med metabolsk syndrom, fedme, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Nøkkelhullmerket vil øke forekomsten av disse sykdommene. Vi lider allerede i tilstrekkelig grad av myndighetspåført sykdom. Kanskje det er bedre å unngå Nøkkelhullmerket industrimat og heller lage mat fra grunnen av med mest mulig ferske råvarer inkludert mer naturlig fett?

 

Erik Hexeberg driver sammen med sin ektefelle Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika og holder livsstilskurs i Spania. Han er også 3. kandidat på Venstre sin liste til kommunevalget i Øystre Slidre.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!