FLERE SYMPTOMER: Magesmerter, kvalme og oppkast er blant symptomene ved ketoacidose. Foto: Colourbox

– Diabetesmedisiner kan gi ketoacidose

FDA advarer mot mulige bivirkninger av SGLT2-hemmere.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den amerikanske legemiddelmyndigheten (FDA) advarer om at ketoacidose er en mulig bivirkning av tre legemidler i gruppen SGLT2-hemmere: kanagliflozin, dapagliflozin og empagliflozin. Legemidlene brukes til behandling av diabetikere.

Magesmerter og kvalme
Ketoacidose er en alvorlig tilstand som innebærer at syreinnholdet i blodet blir for høyt. Den amerikanske legemiddelmyndigheten ber leger og pasienter holde øynene åpne for symptomer som pustevansker, kvalme, oppkast, magesmerter og utmattelse.

«Helsepersonell bør vurdere om acidose – derunder ketoacidose – er til stede hos pasienter med disse symptomene; avslutte behandling med SGLT2-hemmere hvis acidose kan påvises; og treffe egnede tiltak for å behandle acidosen og overvåke sukkernivåene», skriver FDA i en nyhetsmelding.

– Bruken øker kraftig
Også norske leger og pasienter bør være på vakt, mener medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk (SLV).

– Dette er forholdsvis nye legemidler, der bruken øker kraftig. Derfor er det viktig å advare leger og pasienter mot denne mulige bivirkningen, sier Madsen til Dagens Medisin.

Han oppfordrer leger til å være spesielt oppmerksomme, og melde fra om tilfeller av bivirkningen til Legemiddelverket eller til de regionale legemiddelinformasjonssentrene (Relis).

Vurderer å gi nye råd
Oppfordringen gjelder både pasienter som bruker SGLT-2-hemmere alene, og pasienter som bruker dette i kombinasjon med metformin, ifølge Madsen.

– Etter hvert må vi diskutere om vi skal gi nye råd om bruken av disse legemidlene. Det ser foreløpig ut til at eldre mennesker som får andre sykdommer på toppen, som influensa eller lungebetennelse, blir spesielt rammet, sier han.

Powered by Labrador CMS