Interessekonflikt i Kunnskapssenteret?

Jeg tror ikke at penger fra det offentlige har magiske evner – eller at våre ansatte er immune mot påvirkning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Atle Fretheim, forskningsleder, Kunnskapssenteret
DET ER IKKE nødvendig, fikk Ivar Sønbø Kristiansen beskjed om da han spurte om ikke Kunnskapssenterets ansatte skulle oppgi interessekonflikter. Dette går frem av Sønbø Kristiansens blogg i Dagens Medisins nettavis 4.mai 2015.

Det var et betimelig spørsmål Sønbø Kristiansen stilte, den gangen for syv–åtte år siden ettersom det var snakk om et oppdrag for Helsedirektoratet, som har betydelig innflytelse på senterets økonomi og arbeidsoppgaver.
Jeg tipper det er meg Kristiansen siterer, ettersom jeg ledet det aktuelle arbeidet.
PÅVIRKNING? Kristiansen skriver videre at det ikke er «urimelig å tenke seg at Kunnskapssenterets ansatte bevisst eller ubevisst kan bli påvirket av hva de tror deres overordnede ønsker av resultater. Når de ansatte selv utelukker en slik effekt, må man forutsette at penger fra offentlige myndigheter har magiske evner og ikke påvirker forskere på samme måte som penger fra kommersielle aktører».
Med forbehold om at jeg ikke husker alle detaljer, må Kristiansen ha misforstått. Jeg betviler ikke at Kunnskapssenterets ansatte kan påvirkes, bevisst eller ubevisst, av hva vi tror våre overordnede ønsker seg av resultater. Selvfølgelig kan det skje.
MAGISKE PENGER? Saken er den at det står på rapportens første side at Kunnskapssenteret «er formelt et forvaltningsorgan under Helsedirektoratet». Det er ikke nødvendig å gjenta denne informasjonen i avsnittet om «kommersielle interesser eller lignende bindinger», mente jeg. Det betyr ikke at jeg tror penger fra det offentlige har magiske evner eller at våre ansatte er immune mot påvirkning.
Når det gjelder andre mulige interessekonflikter, oppgir våre folk dem på lik linje med andre bidragsytere. Og for ordens skyld: Kunnskapssenteret har en egen post på statsbudsjettet, så det er ikke riktig å si at vi «finansieres av Helsedirektoratet».
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS