FØR DOMMEN: Elling Berg i Orion Pharma og Kjetil Berg i Hospira før anbudsresultatet ble presentert. Begge hadde forberedt to ulike eposter til sine respektive toppledere. Foto: Målfrid Bordvik

Vant medisinanbud med rekordrabatt

Med 72 prosent lavere pris er Remsima (infliksimab) anbefalt behandling fremfor Remicade også neste år. Kronerabatten er den største noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Biotilsvarende legemidler

* Er utviklet for å ligne et eksisterende biologisk legemiddel (referanselegemiddelet). Fremstilles ved en biologisk prosess hvor levende celler produserer virkestoffet.* For å bli godkjent for salg, må det påvises at det biotilsvarende legemidlet har tilsvarende effekt og sikkerhet som referanselegemidlet ved behandling av pasienter.* I 2006 ble det første biotilsvarende legemiddelet registrert. Mange biologiske legemidler går av med patent de neste årene, og det er derfor ventet mange biotilsvarende legemidler p åmarkedet.* Ett av ankepunktene imot, og bekymringene for, å sette biotilsvarende legemidler på byttelisten, er at det ikke er laget et system for hvordan man skal spore legemidlet for å finne årsak til eventuelle bivirkninger – og for å unngå feilbytte.* I dag er det ingen retningslinjer for hva som må foreligge av dokumentasjon for å vurdere byttbarhet.

BERGEN, SCANDIC ØRNEN HOTELL: Dette ble klart under Legemiddelinkjøpssamarbeidets (LIS) anbudsseminar for legemidler innenfor revmatologiske, - mage-tarm og hudsykdommer i Bergen torsdag ettermiddag.
ENGLISH VERSION: HUGE DRUG DISCOUNT ASTONISHES

Legemiddelselskapene inviteres hvert år til å gi pristilbud på sine legemidler. Legemiddelet med laveste pris, blir av LIS anbefalt som preparatvalg ved oppstart og skifte av legemiddel på alle norske sykehus.

Det har vært stor spenning i forkant av årets anbudsrunde for legemidler ved tumor-nekrosefaktor (TNF). Fjorårets anbud ble historisk da norske myndigheter for første gang anbefalte et biotilsvarende legemiddel fremfor originalen. Med en rabatt på 39 prosent danket Orion Pharma ut legemiddelgiganten MSDs bestselger Remicade med sitt biotilsvarende legemiddel Remsima (inflisimab).

Største kronerabatt
I år tilbyr Orion Pharma hele 72 prosent lavere pris enn maksimalprisen for Remicade, som tilsvarer 69 prosent lavere pris enn tilbudsprisen på originalen. Hospira tilbydde 51 prosent rabatt for Inflectra, som er identisk med Remsima, men tapte altså i år igjen.

– Det er en langt lavere pris enn mange hadde regnet med. Hvis dette er prisen som kommer til å gjelde i andre land, kan det åpne for at mange flere pasienter får tilgang til denne type legemidler, sier LIS-leder Torfinn Aanes om anbudsvinneren.

Om man måler i kroner og ører (ikke prosent) er rabatten på Remsima den største i LIS-systemet noensinne.  Remicade er ett av de mest solgte legemidlene i Norge, og i 2014 ble det omsatt for 376 millioner kroner målt i AUP (apotekenes utsalgspris).

– Ny æra
– Når mulighetene for rabatt på biotilsvarende legemidler har vært diskutert i andre land, har man trodd på inntil 30 prosent lavere pris enn for originalen. Det var stort i fjor med en rabatt på 39 prosent, men mange er forbauset over at rabatten nå er over 70 prosent, sier Aanes, som kaller det en «sensasjon» og mener vi nå ser en «ny æra» for legemiddelprising for biotilsvarende av kostbare legemidler».

– Dette er et av de første biotilsvarende legemidlene på et av de virkelig store legemiddelområdene. Det kommer flere slike legemidler fremover. Besparelsene kan gi flere pasienter tilgang til legemidler, sier den fornøyde LIS-lederen.

Madsen: Ikke forventet
Også Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, er svært overrasket over gigantrabatten.

– Jeg hadde håpet å se rabatter på rundt 50 prosent, men hadde aldri ventet en prisreduksjon på hele 72 prosent, sier Madsen.

I dag er det bare noen få land som har lansert kopi på Remicade, men i februar faller patentet i resten av Europa. Årets anbudsprosess følges derfor nøye av legemiddelselskaper og myndigheter i andre europeiske land, og den vil trolig legge føringer for prisingen.

– Med de prisene vi har sett her i dag vil biotilsvarende infliksimab trolig bety et paradigmeskifte i Europa. Jeg antar at industrien som produserer originallegemidler er ganske bekymret nå. De dyreste TNF-hemmerne er nå mer enn fem ganger så dyr som Remisma i Norge. I tillegg ser vi at prisen på noen andre TNF-n er betraktelig redusert, antakelig i et forsøk på å beholde markedsandelene.

– Gledelig for pasienter
– Dette er uansett en svært gledelig dag for pasientene våre, da mange flere i Europa vil kunne få behandling, sier Madsen.

Mens Remsima ble billigste legemiddel for infusjon for en rekke indikasjoner, er Cimzia (certolizumab) rimeligste injeksjon-alternativ ved blant annet Revmatoid atritt. Ett år med Remsima-infusjoner ved sykehus er likevel 35.000 kroner billigere per pasient enn pasientadministrerte Cimzia.

Powered by Labrador CMS