Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
ATRIEFLIMMER: Elektrokonvertering av atrieflimmer kan gjennomføres allerede tre uker etter medisinering med nye blodfortynnende. Foto: Arkiv

Tidligere elektrokonvertering med ny blodfortynnende

Det ser ut til å være trygt å bruke ny blodfortynnende medisin før elektrokonvertering for atrieflimmer. Og behandlingen kan skje tidligere enn hos dem som får Marevan.

Publisert: 2014-09-02 — 12.33 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det viser den første prospektive, randomiserte studien av pasienter med hjerteflimmer som er henvist til elektrokonvertering.

Studien er finansiert av Bayer og har sammenlignet rivaroxaban (Xarelto) med warfarin (Marevan) – eller tilsvarende warfarin.

Færre hendelser
Resultatene ble presentert på den europeiske hjertekongressen i Barcelona tirsdag.

Andelen som fikk hjerneslag eller TIA (drypp), blodpropp, hjerteinfarkt eller som døde av hjerte- og karsykdom var 1,02 prosent i warfaringruppen og 0,5 prosent i rivaroxabangruppen.

Andelen på warfarin som fikk blødning var 0,80 prosent og 0,61 prosent av dem som fikk rivaroxaban.

X-VErT-studien er for liten til å kunne påvise statistiske signfikante forskjeller.

– Betryggende
Avdelingsleder Sigrun Halvorsen ved Hjertemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus Ullevål synes dataene er betryggende.

– Poenget for oss er å vite at dette er like trygt som warfarin, som har vært standard i mange år. Når resultatene viser så lav forekomst av blødning og hjerneslag, selv om man ikke kan si at forskjellen er statistisk signifikant, viser denne studien at det er trygt å bruke nye blodfortynnende før elektrokonvertering, sier Sigrun Halvorsen til Dagens Medisin.

Hun synes også det er praktiske konsekvenser.

– Vi kan starte opp behandling og gi time for elektrokonvertering tre uker senere. Hos pasienter som tar Marevan, tar det som oftest mye lengre tid, flere uker eller i verste fall måneder, før de er godt nok regulert ti å bli konvertert. I beste fall skjer det etter tidligst fire uker, sier Halvorsen.

Må tas daglig
Hun understreker at dersom pasienter kan konverteres allerede etter tre uker, fordrer det at de nye blodfortynnende medisinene tas hver dag.

– Denne sammen med observasjoner fra andre studier, tyder på at elektrokonvertering er trygt etter tre uker. Men det er helt avgjørende at pasientene tar medisinen som forskrevet. Dersom pasienten har glemt å ta en tablett en dag, må elektrokonvertering utsettes. Mange av dem som henvises til konvertering, står allerede på de nyeste medisinene, og da ser det ut til at det er trygt å fortsette med disse, sier Halvorsen.

Studien omfattet cirka 1000 pasienter fra 16 land, hvor halvparten fikk 20 mg rivaroxaban en gang daglig i minst tre påfølgende uker og de andre fikk optimal behandling med warfarin.

Pasientene stod allerede på blodfortynnende behandling med Marevan eller et av de nye blodfortynnende legemidlene i tablettform.

 Oppgitte interessekonflikter: Sigrun Halvorsen har mottatt foredrag fra alle legemiddelselskaper som har de nye antikoagulasjonslegemidlene, inkludert Bayer.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!