Hjernetrening kan være like bra som ADHD-medisin
Hjernetrening ga like gode resultater hos ADHD-pasienter som medisin, viser doktorgrad.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

ADHD er en utviklingsforstyrrelse som rammer mellom tre og fem prosent av befolkningen. Å behandle tidlig og riktig reduserer risiko for forekomst av lærevansker og psykososiale vansker.
NRK skrev i går om en mor som følte seg presset til å sette barnet på ADHD-medisin. På ti år er antallet personer som får ADHD-medisiner blitt tredoblet.
Kjernesymptomer
Typiske tegn på ADHD er vansker med å regulere områder som oppmerksomhet, impulsivitet, motorisk aktivitet og følelser.
Nezla S. Duric ved Universitetet i Bergen har i sin avhandling sammenlignet bruk av neurofeedback med tradisjonell ADHD-medisin, for å se hvilke effekter det har på kjernesymptomene til ADHD.
Trener hjernen
Neurofeedback er en vitenskapelig metode som består i trene hjernen for å få den til å fungere bedre. Hjernens aktiviteter måles ved hjelp av elektroder og hjernen trenes over tid for å kunne skape endringer.
Avhandlingen består av en kontrollert, randomisert klinisk studie av neurofeedback-behandling (NF) for ADHD. En gruppe fikk NF-behandling, en gruppe fikk standardbehandling med medikamenter og en gruppe fikk en kombinasjon av de to. Totalt 253 barn med ADHD-diagnose deltok i studien og nesten halvparten fullførte studien som strakk seg over tre år. Både barn og unge, foreldre og lærere rapporterte atferdsendringer med hensyn til kjernesymptomene for ADHD.
– Resultatene virker lovende
I avhandlingen ble NF-behandling sammenlignes med standard medisinering. NF-behandling viste ingen signifikant forskjell i behandlingseffekt om det ble gitt alene, eller sammen med medisinen.
– Resultatene virker lover, men det trengs mer forskning og oppfølging over tid. Deretter kan man se om det er mulig å redusere bruk av medisiner, sier Duric til Dagens Medisin.
Doktorgradsarbeidet er støttet av medisinsk fakultet ved UiB og Helse Fonna. Duric ble tildelt Nasjonal BUP-pris i 2013 for dette arbeidet.