KRITISK: Avtalespesialist Sjur Humerfelt arbeider som lungelege ved KAL-klinikken i Oslo og er styremedlem i Norsk forening for lungemedisin. Foto: Vidar Sandnes

Lungeleger kritiske til bytteforslag

For første gang foreslår Legemiddelverket at inhalasjonsmedisiner kan stå på byttelisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BYTTELISTEN

Legemidler på byttelisten innebærer at apoteket kan tilby kunden et annet, likeverdig legemiddel på listen enn det legen har forskrevet.Forutsetningen for bytte er at det kan dokumenteres at legemidlene er medisinsk likeverdig og egnet for bytte.Når et legemiddelfirma søker Legemiddelverket (SLV) om pris, vurderer SLV om legemiddelet kan stå på byttelisten.For at legemidler skal inn i trinnprissystemet, som medfører sterkt redusert utsalgspris, må de stå på byttelistenKilde: Avdelingsdirektør Elisabeth Bryn, Legemiddelverket

Statens legemiddelverk har kommet til at inhalasjonsmedisinene Airflusal Forspiro inhalasjonspulver og Seretide Diskus inhalasjonspulver, er likeverdige og kan opptas på byttelisten. Medisinene er godkjent for behandling av astma og kols.
Dette er første gang inhalasjonslegemidler anbefales for bytte i apotek. Legene er sterkt uenig i forslaget.
Fører til dårligere behandling
Lungespesialist Sjur Humerfelt har jobbet ved sykehus i en årrekke og er nå avtalespesialist som lungelege ved KAL-klinikken i Oslo og styremedlem i Norsk forening for lungemedisin. Han mener et bytte vil øke faren for feilbruk av inhalatorer og føre til dårligere behandling.
- Dette er ikke et klokt forslag. Feilbruk kan føre til alvorlige pusteproblemer for alvorlig syke lungepasienter. Hittil har jeg erfart at kvaliteten på apotekene kan variere betydelig, og at dette kan gå fra vondt til verre ved medisinbytte. Kvaliteten på informasjon som gis til pasientene, er helt avgjørende. Å sette disse legemidlene på byttelisten og tro at etterlevelsen blir bedre, er som å tro på julenissen, sier Humerfelt.
Han legger at verken Sverige eller Danmark har slike legemidler på byttelisten. - Hvorfor skal Norge være et foregangsland for tiltak som kan føre til dårligere pasientetterlevelse? spør Humerfelt.
Massiv enighet
Norsk Forening for lungemedisin (NFL) går klart imot et generisk bytte.
- Det er massiv enighet fra lungeoverleger i hele landet om at inhalasjonspreparater for kols og astma ikke egner seg for bytting til generika. Dette er samme konklusjon som det svenske legemiddelverket kom til, sier NFL-leder Helge Bjørnstad-Pettersen, som er overlege ved lungeavdelingen på St. Olavs Hospital: Kols- og/eller astmapasienter egner seg ikke for bytting til generika da dette kan få følger for hvordan pasientene tar sine inhalasjonsmedisiner.
Vil gjøre det verre
Fastlege Anders Østrem ved Gransdalen legesenter i Oslo er leder av Lunger i praksis. - Jeg er klart imot et bytte og er bekymret. Studier har vist at det gjøres mange feil ved inhalatorbruk, og fastleger og andre leger bør være flinkere til å sjekke bruk av inhalatoren. Det er mange utfordringer ved disse pasientene, og generisk bytte gjør det enda verre, sier Østrem til Dagens Medisin.
Han viser blant annet til en studie fra Storbritannia, som fant at tre av ti pasienter som fikk bytte på apotek, hadde dårlig astmakontroll og dårligere kontroll enn dem som ikke byttet. - Hellas går nå tilbake på at apotekene kan bytte fordi de har opplevd problemer med ordningen.
Østrem mener fastlegene har dårlige økonomiske rammebetingelser for å følge opp kronisk syke pasienter. - Apotekene har et økonomisk motiv, de har ønsket en egen veiledningstakst. Skal det innføres en takst, bør det være en takst for fastlegene, mener Østrem.
SLV: En utfordring
Overlege Bjørg Nitteberg Sørensen i Legemiddelverket er veldig opptatt av at riktig bruk av legemidler for inhalator er en viktig problemstilling: - Altfor få bruker inhalasjonslegemidler korrekt, sier hun til Dagens Medisin.
- Hvorfor legger dere da opp til et bytte, som ifølge legene vil øke risikoen for feilbruk ytterligere?
- Vi tror at fokus på riktig bruk av inhalator både hos leger, pasienter og i apotek kan gjøre det bedre. Apotekene har i dag som én av sine oppgaver at de skal informere om riktig bruk.
«Ekstra informasjonsplikt»
Hun understreker at høringen er sendt ut nettopp for å få innspill, og hun er åpen for gode råd.
- Det er en utfordring å få legene til å forstå at inhalatorer også vil kunne byttes på apotek. Hvis apotekene gjennomfører et bytte, har de en ekstra plikt til å gi informasjon som er tilstrekkelig til at legemiddelet brukes riktig. Når legene forskriver legemidler til pasienter som ikke mestrer bytte, kan det løses ved hjelp av hjemmesykepleie eller reservasjon mot bytte. Dette er de løsningene vi har i dag. Kan hende er det flere ting som må iverksettes i tillegg.
Både leger og apotek
Høringsnotatet er datert 13. mai, og høringsfristen er 10. juni. Avdelingsdirektør Elisabeth Bryn i Legemiddelverket sier at det ved slike saker er vanlig med kort frist, som pleier å være på tre uker.
- De fleste sakene om legemidler på byttelisten vedtas uten høringsrunde, sier hun.
Ifølge Bryn er det et generelt problem at kols- og astmalegemidler er vanskelige å bruke riktig. - Det finnes nok både leger og apotek som ikke gjør en god nok jobb. Alle parter har forbedringspotensial, sier Bryn.
Se også: Legene må være bevisste

Powered by Labrador CMS