Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Flere barn blir til med donorsæd

Antall barn født etter behandlinger med donorsæd har økt de siste årene, viser tall fra Helsedirektoratet.

Publisert: 2014-02-07 — 13.25 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.10)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Mellom tre og fire prosent av alle barn som fødes i Norge blir til ved hjelp av assistert befruktning. Det viser Helsedirektorates statistikk over assistert befruktning for 2010 og 2011 (nyere tall er ikke klare).

I 2011 ble 2046 barn til på denne måten, som er en nedgang på ni prosent fra året før, da 2243 barn ble født ved hjelp av assistert befruktning. Siden 2004 har det vært en jevn økning i tallet på slike barnefødsler, og dette er første gang det er registrert en nedgang.

- Våre data om assistert befruktning viser en svak nedgang i antall par som er behandlet med hver metode, antall behandlinger som er utført, og antall barn som er født, fra 2010 til 2011. Disse tallene henger naturligvis sammen. Vi vet ikke hva denne nedgangen skyldes, opplyser avdelingsdirektør Anne Forus i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.

23 nye sæddonorer på et år

Fødsler som følge av inseminasjonsbehandling med donorsæd økte likevel fra 134 i 2010 til 154 i 2011. I 2012 rekrutterte sædbankene ved Oslo universitetssykehus og Haugesund sjukehus til sammen 23 nye sæddonorer.

Den mest vanlige metoden for assistert befruktning er befruktning utenfor kroppen der egget får tilsatt væske med mange sædceller (IVF) eller at en enkelt sædcelle blir sprøytet inn i hvert av de modne eggene (ICSI). Til sammen står disse to metodene for rundt to tredjedeler av barnefødslene.

Det er fremdeles kvinner mellom 30 og 39 år som før utført de fleste behandlingene.

Færre tvillinger
Statistikken viser også at andelen fødsler med mer enn et barn er kraftig redusert de siste årene. I 2004 utgjorde tvilling- og trillingfødsler en fjerdedel av det totale antall fødsler etter behandling med assistert befruktning. I 2011 var andelen sunket til 11 prosent.

- Vi ser en jevn nedgang i andel tvilling- og trillingfødsler etter assistert befruktning. Dette er en god utvikling, sier FOrus.

Helsedirektoratet forklarer nedgangen i flerfødsler med innsetting av bare ett embryo, samt frysing av gode embryo til bruk ved senere forsøk.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!