Ubehandlet MS varierer mellom fylkene

DM-ARENA:  Mange MS-pasienter får ikke behandling i det hele tatt, og andelen som behandles varierer veldig mellom fylkene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/VG-AUDIOTORIET: Professor Kjell-Morten Myhr er overlege ved Nevrologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus og leder for MS-registeret.
Han snakker om nytten av et slikt register på DM-Arena. Tema for fagseminaret er «Oralt paradigmeskifte i MS-behandlingen?».
Myhr er opptatt av at det gis god begrunnelse for om en MS-pasient ikke får behandling.
Fra 30 til 60 prosent
Han viste til tall som blant annet er hentet fra MS-registeret. Knappe 4000 fikk behandling i 2012, noe Myhr mente «ikke var så ille». Men han påpekte de store fylkesvise forskjellene.
- Andelen som får behandling varierer fra 30 prosent til 60 prosent av beregnet forekomst av MS-pasienter i hvert enkelt fylke, sier Myhr, som legger til at forskjellene også dels kan forklares med ulike forekomst av MS i de enkelte fylkene.
Myhr får støtte av seksjonsoverlege Elisabeth Gulowsen-Celius ved Oslo universitetssykehus Ullevål. 
- Det er veldig store forskjeller på andelen pasienter som behandles. Forekomsten av MS er lik i landet, men det er forskjell i hvor mage pasienter hver enkelt sykehusavdeling behandler, sier Gulowsen Celius.
Hun fremholdt også viktigheten av å avslutte behandling.
- Jeg har hatt pasienter som har følt at de ble avskiltet, men som kom tilbake og sa at de først etter å ha avsluttet behandling, innså hvor mange bivirkninger de hadde, sier Gulowsen Celius.
Et praktisk redskap
Opprinnelig var MS-registeret tenkt brukt til forskning, men har også som mål å kvalitetssikre behandlingen.

- Registeret skal være et praktisk redskap i en klinisk hverdag, sier Kjell Morten-Myhr.

I dag er det registrert omtrent 6000 pasienter, som er cirka 60 prosent av alle med MS i Norge. Det jobbes nå med online-registrering.

Kvalitetsmål er for eksempel tiden fra symptomdebut til diagnose, og tid fra diagnose til behandling.

Når en pasient har vært på flere ulike poliklinikker, er MS-registeret mer oversiktlig enn å se i journal, påpeker Myhr.

- Med litt prioritering fra avdelingen, med tilbakemelding og justeringer, vil registeret bli et flott, praktisk redskap og en kvalitetssikring i seg selv.

Powered by Labrador CMS