Ny medisin forlenger livet ved prostatakreft

Resultatene er «enormt imponerende», ifølge norsk kreftlege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kreftmedisinen Xtandi (enzalutamide) har vist seg å kunne forlenge livet til personer med uhelbredelig prostatakreft.

De foreløpige analysene av PREVAIL-studiet har vist så gode resultater at The Independent Data Monitoring Committee (IDMC) nå anbefaler å avbryte studien for også å tilby placebogruppen behandling. Vurderingen er at det ikke lenger er etisk forsvarlig å fortsette med placebo for kontrollgruppen.

Brukes allerede i Norge
I Norge brukes legemiddelet foreløpig på prostatakreftpasienter med spredning, som tidligere har fått cellegiftbehandling. Medisinen ble tilgjengelig 1. oktober.

Daniel Heinrich, overlege og onkolog ved kreftavdelingen på Akershus universitetssykehus, forteller at han allerede har 20 pasienter som bruker Xtandi.

– Xtandi er en tablettbasert kreftmedisin som vi allerede bruker for pasienter med prostatakreft med spredning, som tidligere har fått cellegiftbehandling. Medisinen har vist seg å forlenge livet til disse pasientene, sier Heinrich.

Virker før behandling med cellegift
Resultatene fra den nye studien, hvor mer en 1700 menn har deltatt, viser også en signifikant bedre overlevelsesrate og forbedring av den radiografiske progresjonsfrie overlevelsen (tiden til sykdommen forverres) hos pasienter som ikke har fått cellegiftbehandling.

På et gitt tidspunkt etter at man startet behandlingen, er det 81 prosent lavere sannsynlighet for at pasienter har blitt forverret, sammenlignet med pasienter som fikk placebo.

– Det er enormt imponerende, sier Heinrich.

For tidlig å si hvor stor gevinsten er
På et gitt tidspunkt er det også 30 prosent større sjanse for å være i live hvis for de som har fått behandling, sammenlignet med de som ikke har fått. Foreløpig er det for tidlig å si hvor mye lenger pasienter som bruker Xtandi, vil leve.

– Dette er foreløpige analyser av studieresultatene. Pasientene skal følges videre til de dør, og først når flere er døde, er det mulig å si hvor stor overlevelsesgevinsten er. Men forskjellene er allerede så tydelig at studien avsluttes, forklarer Heinrich.

– Gigantisk fremskritt
På markedet finnes allerede Zytiga (abirateronacetat), som er testet på samme måte som Xtandi. Legemidlene er ikke direkte sammenlignet, og ifølge Heinrich er både håndteringen og pris ganske likt. Én forskjell er at Zytiga må gis sammen med kortisonpreparat, det må ikke Xtandi.

Begge legemidlene bidrar til en helt ny forståelse av prostatakreft i avansert stadie, ifølge Heinrich.

– Tidligere trodde man at det bare var kjemoterapi  som gjaldt for disse pasientene. Men disse preparatene bygger videre på vanlig behandling med blokkering av testosteron. Forståelsen av at pasienter i denne fasen fortsatt kan behandles med hormonmanipulasjon er et gigant fremskritt fordi bivirkningene er mye mindre enn med aggressive kjemoterapier vi ellers hadde brukt. Pasientene kan leve lenger og med mindre symptomer. Det gir en helt annen hverdag for prostatakreftbehandling, sier Heinrich .

Prostatakreft er den hyppigst diagnostiserte kreftformen blant menn.

Interessekonflikter: Daniel Heinrich har mottatt honorar som foredragsholder fra Astellas og Janssen, produsentene av Xtandi og Zytiga

Powered by Labrador CMS