Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Tranebær trygt for gravide

Bruk av tranebær gir ikke økt risiko for fosterskader, viser ny studie.

Publisert: 2013-12-09 — 15.33 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.18)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Tranebær er en av de mest brukte urtene i svangerskapet. Hvert år bruker rundt fem prosent av gravide i Norge tranebær mot urinveisinfeksjoner.

For første gang har forskerne nå undersøkt om bruken av tranebær kan påvirke barnet i mors liv. Studien er basert på data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen og Medisinsk fødselsregister.  68.522 kvinner er inkludert i studien, og 919 av dem oppga av å ha brukt tranebær i svangerskapet.

– Vi fant ingen sammenheng mellom bruk av tranebær og økt risiko for fosterskader, sier doktorgradsstipendiat Kristine Heitmann ved Institutt for samfunnsmedisinske fag på Universitetet i Bergen.

– Ikke skadelig
Hun er førsteforfatter av studien, som ble publisert i BMC Complementary and Alternative Medicine i forrige uke.

Bruken av tranebær var heller ikke assosiert med økt risiko for dødfødsler eller neonatal død (død i løpet av de første 28 dagene etter fødsel), liten for svangerskapsalder, for tidlig fødsel, lav Apgar skår eller infeksjoner hos nyfødt.

– Disse resultatene tyder på at det ikke er skadelig å bruke tranebær under svangerskapet, sier Heitmann.

Forskerne fant imidlertid en svak sammenheng mellom bruk av tranebær og vaginal blødning etter svangerskapsuke 17. Ved alvorlige blødninger fant man ingen slik sammenheng. Forskerne konkluderer likevel med at dette bør undersøkes nærmere i andre studier.  

Dropper antibiotika
Blant kvinnene som hadde hatt urinveisinfeksjon hadde 8 prosent brukt tranebær, mens 56 prosent hadde brukt antibiotika. Over halvparten av kvinnene som hadde brukt tranebær mot urinveisinfeksjon, droppet antibiotika.

Hvis tranebær brukes i stedet for antibiotika risikerer kvinner å ikke bli kvitt infeksjonen, som igjen øker risikoen for nyrebekkenbetennelse, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

– Tranebær ser ikke ut til å være farlig i seg selv, men urten har heller ikke vist seg å kunne forebygge eller behandle urinveisinfeksjon. Derfor må helsepersonell formidle at det er viktig for både mor og barn å behandle urinveisinfeksjoner i svangerskapet med antibiotika for å bli kvitt infeksjonen, understreker Heitmann.

Studien er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Nasjonal Folkehelseinstitutt.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!