Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
FULLT HUS: Dørene ble åpnet både til gangen og en tilstøtende sal for at alle de oppmøtte skulle få med seg foredragene.

– Mangler språk for å beskrive ME

– Man mangler terminologi som kan beskrive ME-pasientenes tretthet, sier lege Sidsel Kreyberg.

Publisert: 2013-10-28 — 17.58 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.31)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

OSLO/ AKADEMIETS HUS: Professorene Per Brandtzæg og Vegard Bruun Wyller konstaterte at den smekkfulle salen på Akademiets hus var for liten, da de ønsket velkommen til symposium på Vitenskapsakademiet i Oslo mandag kveld.

Sammenheng mellom ME og flått?
Møtet tok for seg spørsmålet om hvorvidt det er sammenheng mellom ME og flåttbitt.

–Temaet er kontroversielt, men samtidig et viktig felt, for disse pasientene har det veldig vondt, sa Brandtzæg.

Krevende ME-forskning
Lege Sidsel Kreyberg, som blant annet er spesialist i patologi, fortalte at hun har hatt kontakt med ME-pasienter og deres pårørende gjennom mange år. Hun viste til at forskning på denne gruppen er krevende:

–  Hvis en skal omtale et fenomen i en vitenskapelig sammenheng må man ha observasjon. Uten en god observasjon kommer man til kort. Jeg har en følelse av at det er når man snakker om observasjon at faget deler seg i to, og at misforståelsene oppstår, innledet Kreyberg.

Hun viste blant annet til at det er mangel på terminologi som kan beskrive pasientenes tretthet, og at forskning på denne gruppen er komplisert.

– ME-pasienter har en uttalt muskulær trettbarhet. Den kan maskeres ved aktivitet. Pasientene har også en mental trettbarhet som kan overstyres, sa Kreyberg.

Må mobilisere
– Enhver introduksjon i miljøet introduser også en «bias» fordi en ME-pasient må mobilisere og svare til forventingene omgivelsene har. Det å gjøre en god observasjon av en ME-pasient krever at man observerer over tid, og i pasientens naturlige miljø. Det har ikke legen mulighet til. Derfor er pårørende en veldig viktig kilde til informasjon. Vi har i dag ikke gode metoder, og derfor ikke så mange muligheter for å gjøre vitenskap på disse pasientene, sa hun.

Også professor  Per A. Bodal, professor Nina Langeland, overlege Øystein Fluge, professor  Olav Mella, overlege Randi Eikeland og professor Vegard Bruun Wyller holder innlegg mandag kveld.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!