Prioritering: – Må tørre å ta samtalen

–  Alle som jobber med lungekreft, vet at vi har gitt kurer vi aldri skulle ha gitt, sier spesialist i indremedisin og lungesykdommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Vi må tørre å ta samtalen, og spørre «hvis du blir like dårlig igjen, ønsker du da denne behandlingen?», sier Terje Tollaali.

BODØ/RADISSON BLU HOTEL: Terje Tollaali er seksjonsoverlege ved Nordlandssykehuset i Bodø, og spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Han jobber ved sykehusets lungeavdeling.

- Mer skade enn nytte for mange
Han fortalte under et folkemøte om helseprioritering i Bodø mandag kveld, som ble avholdt etter Prioriteringsrådets møte, at norsk helsevesen overbehandler for mange – for lenge.

– Og vi påfører, for mange, mer skade enn nytte, innenfor mange sykdommer, sa Tollaali.

–  Dette tør jeg for øvrig å si fordi jeg tilhører avdelingen som har høyest overlevelsesrate i landet, og høyest operasjonsrate. Så vi er ikke for lite aggressive i å drive folk frem i behandling, la han til.
Må bli tøffere
Tollaali mener leger og sykepleiere må være tøffere og å tørre å diskutere prioritering med pasienten.
–  Vi må tørre å ta samtalen, og spørre: «Hvis du blir like dårlig igjen, ønsker du da denne behandlingen?». Da legger man retningslinjer for hvilket behandlingsnivå man skal legge seg på neste gang.
Han viser til at 80 prosent av pengene som brukes i kreftomsorg, brukes i pasientens siste leveår.
- Når starter vi prioriteringen?
–  Når er det vi starter prioriteringene og diskuterer valgene med pasientene? Er det når vi leverer en beskjed om alvorlig sykdom som ikke kan kureres, eller er det når sykdommen, som for eksempel kreft, får tilbakefall, spurte han.
– Alle som jobber med lungekreft, vet at vi har gitt kurer vi aldri skulle ha gitt. Da tenker jeg, om vi som helsearbeidere er ærlige med folk, sa Tollaali.
Mange innlegg
Det åpne møtet om prioritering i helsevesenet ble arrangert av Helse Nord.

Foruten Tollaali holdt Helse Nord-direktør Lars Vorland, direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen og divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet, innlegg under møtet. Det gjorde også avdelingssjef Trond F. Aarre i Helse Førde HF.

Powered by Labrador CMS