Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Kreftlegemiddel ga ingen gevinst

Legemiddelselskapet Clavis Pharma ASA har stoppet all videre utvikling av kreftlegemiddelet elacytarabine. En studie viser at det ikke er bedre enn dagens behandling.

Publisert: 2013-04-02 — 12.06 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.52)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det gikk ikke som håpet for det norske selskapet Clavis Pharma ASA, som nå stopper alt utviklingsarbeid, uansett indikasjon, av legemiddelet elacytarabine som ble testet på pasienter med residiverende eller refraktær akutt myelogen leukemi (AML).

Den randomiserte, kontrollerte fase 3-studien CLAVELA viser, ifølge en internasjonal pressemelding fra selskapet, at det ikke er noen signifikant forskjell i total overlevelse mellom de pasientene som fikk elacytarabine og de som fikk aktuell behandling.

Elacytarabine er en lipid-konjugert form av kreftlegemiddel cytarabin, som brukes rutinemessig i behandlingen av AML.

Tilsvarende effekt
Studien ble gjennomført på 380 pasienter ved 76 kliniske sentre i USA, Canada, Europa og Australia. Clavis Pharma ASA hadde håpet at studien ville vise at elacytarabine var overlegen dagens behandlingsformer ved AML. Dette var imidlertid ikke tilfellet.

Pasientene som fikk elacytarabine hadde en median overlevelse på 3,5 måneder, mot 3,3 måneder i kontrollgruppen. Også bivirkningene var sammenlignbare mellom de to studiearmene. Det ble heller ikke observert noen signifikant forskjell i subgruppeanalyser.

Foruten primær-endepunktet, totaloverlevelsen, målte forskerne også hvordan pasientene i de to gruppene responderte på behandlingen og hvor lenge responsen varte. De sammenlignet også sikkerhetsprofilen, og konklusjonen ble altså full stopp i utviklingen av legemiddelet.

– Skuffende
Det har ikke lyktes Dagens Medisin å få en kommentar fra selskapet, men i pressemeldingen sier Chief Executive Officer Olav Hellebø at resultatene fra studien er veldig skuffende for alle interessenter i Clavis og spesielt for AML-pasienter. På dette stadiet av sykdommen, har disse pasientene tilgjengelig kun få behandlinger med begrenset nytte.

Hellebø benytter anledningen til å takke pasienter, klinikere og alle interessenter for støtten. Han takker også forskerteamet for å ha levert en høykvalitets global klinisk studie innen fastsatt tid og budsjett.

– Vi ønsker alle at resultatet hadde vært annerledes, sier Hellebø.

Vurderer alternativer
Toppsjefen opplyser at man de nærmeste ukene vil vurdere selskapets strategiske alternativer. Aksjonærene vil bli informert om aktuelle alternativer på et senere tidspunkt.

– Umiddelbare skritt vil bli tatt for å minimere vår utgifter fremover, samtidig som vi vil ta hånd om de pasientene som fortsatt bruker elacytarabine, sier Hellebø, ifølge pressemeldingen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!